Workshops Street Art Academy van PILAAR

Reeds lang vormt het Leie- en Scheldelandschap een inspiratiebron voor kunstenaars en is de regio een voedingsbodem voor artistiek talent en creativiteit. Samen met Wallin’, een organisatie gespecialiseerd in graffiti en street art, en Cultuurregio Leie Schelde zet Stad Deinze de komende twee jaar street art in de kijker met het project PILAAR. Muurschilderingen in het straatbeeld maken kunst immers toegankelijk voor iedereen. Als start van PILAAR vinden in elke gemeente van de Cultuurregio introductiesessies plaats. In Deinze vindt deze workshop plaats op zaterdag 4 maart van 14 tot 16 u. in jeugdcentrum Brieljant.

Meer over PILAAR

“Via de op maat gemaakte workshops ben je bij de begeleiders van Wallin’ in goede handen en leer je de juiste technieken aan” klinkt het bij Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur en jeugd. “Van een eigen tag schetsen, tot leren werken met de spuitbus. Een vervolgtraject kan leiden tot deelname aan een heuse graffiti jam en als kers op de taart mag de winnaar assisteren bij de ‘making of’ van een echte nieuwe muurschildering in Deinze.”

Het project PILAAR is bestemd voor jongeren vanaf 12 jaar, volwassenen en iedereen met interesse in street art. Voorkennis is geen vereiste, maar vooral veel goesting! Je gaat een engagement aan om samen met Wallin’ in verschillende sessies jouw street art talent te ontwikkelen. Het traject loopt over twee jaar (2023 en 2024).

PILAAR is opgesplitst in vier fases:

  • Fase 1: Introductieworkshop op mdf-panelen via open calls om mensen te laten kennismaken met street art en hun motivatie en engagement voor dit traject te kunnen aftoetsen.

Dit gebeurt per gemeente in een open ruimte met een 40-tal personen (maart-april 2023)

  • Fase 2: Workshoptraject op mdf-panelen van twee dagdelen om techniek aan te leren. Dit gebeurt  per gemeente met een 20-tal geselecteerde en gemotiveerde deelnemers (april-oktober 2023). Het traject is gericht op het klaarstomen van de deelnemers om deel te nemen aan een graffiti jam. Deelnemers worden begeleid door ervaren artiesten. Tussentijds kunnen opdrachten gegeven worden als onderhoud van hun aangeleerde vaardigheden. Via social media kan gecommuniceerd worden met de deelnemers.
  • Fase 3: Graffiti jam (2024) bij voorkeur op bruggen en tunnels (dit is namelijk de verbindende rode draad binnen de  Pilaar gemeentes).

Tijdens het traject komt een bijkomende artiest vanuit zijn specifieke vaardigheid les geven aan de groep.

  • Fase 4: Mural in de publieke ruimte (2024). Deze artiest wordt geassisteerd door de winnaar van de graffiti jam per gemeente.

Meer over Wallin’

Wallin’ startte in 2015 als organisatie met als doelen het creëren van kansen voor artiesten en de opwaardering van het straatbeeld. Deze doelstellingen zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot een specialisatie in muurschilderingen en projecten waar graffiti en street art centraal staan. In samenwerking met lokale, nationale en internationale artiesten/partners brengt Wallin’ deze projecten tot leven. Door middel van workshops, tours en andere events geeft Wallin’ een inkijk in de wondere wereld van graffiti.

PraktischDeelname is gratis. Meer info en het inschrijvingsformulier kan je vinden op www.cultuurregioleieschelde.be/pilaar.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...