Stijgende cijfers voor Cambio-deelwagens

Autodelen zit in de lift, ook in Deinze. Het aantal actieve Cambio-gebruikers steeg vorig jaar met 38%. Om de Cambio-gebruikers meer keuzemogelijkheden te geven biedt de Stad sinds 9 februari een Cambio-bestelwagen aan op de centrumparking in de Brielstraat. Verder plant de Stad dit jaar nog extra deelwagens in het centrum en in diverse deelgemeenten.

Autodeelorganisatie Cambio startte eind 2015 op in Deinze. De cijfers voor het aantal actieve gebruikers, het aantal ritten en het aantal gereden kilometers gaan in stijgende lijn. Het aantal actieve gebruikers in 2022 (243) steeg met 38% tegenover 2021 (176). In 2022 legden de Deinse gebruikers 157.203 kilometer af, tegenover 105.452 kilometer in 2021. Het aantal ritten steeg van 1.950 in 2021 tot 2.697 in 2022.

In Deinze zijn er momenteel twaalf locaties waar je een Cambio-wagen kan ontlenen: aan de stations van Deinze (1 wagen) en Landegem (2 wagens), aan de centrumparking in de Brielstraat (2 wagens: de nieuwe bestelwagen inbegrepen), aan sportcomplex Palaestra (1 wagen), aan het Hubert Malfaitplein (1 wagen), in Buiskouter (1 wagen) en Den Bunker (1 wagen) in Astene, aan het Camiel De Waegenaereplein in Gottem (1 wagen), in Nevelestraat in Hansbeke (1 wagen), in de Poelstraat (1 wagen) en in Koningin Astridstraat (1 wagen) in Petegem en op de parking van zaal De Engel in Sint-Martens-Leerne (1 wagen). 

De wagens zijn personenwagens van het merk Citroën C3. Om de Cambio-gebruikers meer keuzemogelijkheden te geven is er sinds 9 februari ook een bestelwagen (merk Citroën Berlingo) te ontlenen op de centrumparking in de Brielstraat. Zo zal je voortaan een deelwagen kunnen huren als je grotere spullen moet vervoeren. Dat brengt het totaal aantal deelwagens op 14.

“Deelwagens zijn een cruciaal onderdeel van ons duurzaam mobiliteitsbeleid. Veel gezinnen hebben twee wagens, die bovendien het grootste deel van de tijd stilstaan. Dat kost een pak geld. Vervang je een tweede wagen door een deelwagen, dan spaar je die kost uit. Je betaalt alleen een abonnement en in functie van het verbruik (tijd en gereden kilometers). Je hoeft je niets aan te trekken van onderhoud, herstellingen, wasbeurten, verzekering, … Bijkomend voordeel: met elke Cambio-wagen uit Deinze kan je gratis en onbeperkt in tijd parkeren op het volledige grondgebied van de stad” stelt schepen van mobiliteit Bart Van Thuyne.

“Duurzame mobiliteit is bovendien een belangrijke pijler van ons klimaatplan. In 2050 willen we de CO2-uitstoot van transport tot nul herleiden, door een overgang naar slimme en duurzame mobiliteit. Verplaatsingen met zacht, gedeeld of elektrisch vervoer, aangedreven door 100% hernieuwbare energie, zijn tegen dan de norm. Ook dit jaar blijven we inzetten op deelwagens. Een must, als je weet dat 1 deelwagen tot wel tien privéwagens kan vervangen. Zowel in het centrum van de stad als in verschillende deelgemeenten komen er deelwagens bij. Bij de opstart van nieuwe Cambio-punten verwittigen we vooraf de buurt en nodigen we hen uit voor een demo” klinkt het bij burgemeester Jan Vermeulen, bevoegd voor fietsbeleid en duurzaamheid.

PraktischTwijfel je of autodelen iets voor jou is? Op www.cambio.be/nl-vla/hoeveel-kost-het kan je op basis van het gemiddelde aantal gereden kilometers per maand zelf berekenen wat jouw voordeel is en kan je jouw ideale formule bij Cambio autodelen bepalen. Van starter tot kilometervreters: voor elk type gebruiker is er een passende formule.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...