De Martinusbrug: een brug te ver

Met spijt in het hart stemde de GroenRood fractie tegen een fietsersbrug aan de Martinuskerk. Het heel duur project tast het karakter van het Martinus-park aan en zal de verkeersveiligheid niet verbeteren.

GroenRood is uiteraard grote voorstander van veilige fiets- en voetgangersverbindingen, zeker ook voor de fietsers die van de Oostkouter komen, maar zien in deze nieuwe brug niet meteen de grote meerwaarde voor de fietser en voetganger. Zeker als we de kosten-baten vergelijken, is dit een dure investering, voor zoals de burgemeester het zelf benoemt in zijn perscommunicatie: een halve minuut winst.

We hebben daar een aantal redenen voor. Met deze brug zal je passanten wegtrekken uit de winkelstraten. Waarom lokken we handelaars naar het centrum om de passanten dan rond onze winkelstraten te sturen. De afmetingen van de brug zullen sowieso conflicten meebrengen voor de verschillende gebruikers. Met een breedte van 4 meter kunnen bakfietsen, voetgangers, speed pedelecs en dergelijke elkaar onmogelijk veilig passeren. De brug doorsnijdt  het ‘eilandje’ dat het Martinuspark vormt met een fietspad. De wandelaars (vooral oudjes uit de flats uit de buurt die minder mobiel zijn) zullen weggedrumd worden door de fietsers. Het eilandje is één van de weinige dichtbij-plekken waar men kan wandelen (voor veel flatbewoners daar zijn de Brielmeersen al ver). We zijn akkoord dat we die fietsas verder uitbouwen, maar dan liefst rond het eilandje. Dat is toch maar een verschil van 30 seconden. Moeilijk verkoopbaar ook als de fietspaden in o.a. Oudenaardse- en Nazarethsesteenweg (die levensnood zakelijk zijn) er niet komen en dit (in de ogen van veel mensen prestige) project er wel komt.


Wat dus essentieel is voor ons is de verbetering van de oversteek aan de N43 voor de fietsers. Dat lossen we met deze brug niet op. Het zou veel beter zijn om een fietspad langs de parking aan te leggen. We lazen onlangs in de pers dat we het Venetië aan de Leie genoemd worden omwille van de vele lekkere Italiaanse restaurants. We hopen dat het niet de bedoeling is van het bestuur om ook het aantal bruggen in Venetië te willen evenaren. Daar hebben we in Deinze geen boodschap aan.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...