Stadsdichter brengt afscheidsbundel uit

Stadsdichter Steven Van de Putte brengt een bundel uit met alle stadsgedichten van de voorbije vier jaar. De ring is rond wordt feestelijk voorgesteld tijdens zijn afscheidsplechtigheid op 13 mei.

Stadsbundel 

Steven Van de Putte debuteerde in 2018 met Moederstad. De bundel was een ode aan de Oost-Vlaamse Leiestreek en werd uitgegeven bij de Scriptomanen. Amper een jaar later, op 19 mei 2019, werd Steven aangesteld tot stadsdichter. De 45 gedichten die hij over Deinze schreef, zijn nu verzameld in de bundel De ring is rond. De titel is een subtiele verwijzing naar de poëtische ring rond Deinze. Steven beschouwde het als zijn eerste grote opdracht om over elk van de zes Nevelse fusiegemeenten een gedicht te schrijven. Deze werden telkens met een foto van Ive Steyaert gepubliceerd op een postkaartje dat ruim werd verspreid in de respectieve deelgemeenten. Deze cyclus vormt één van de zes gedichtencycli in de bundel. Een andere cyclus is gewijd aan de Leie en de stadsvernieuwing, het tweede grote project van de stadsdichter. “Steven is in al deze gedichten de ambassadeur van wat onze stad zo uniek maakt: de leefbaarheid en schoonheid van onze dorpsgemeenschappen in combinatie met de innovatie van het stedelijk wonen aan de Leie. De bundel is dan ook een echte stadsbundel waarin elke inwoner zich zal erkennen”, weet burgemeester Jan Vermeulen.

“De bundel bevat ook twee gastgedichten, van Katelijn Vijncke en van Yvan De Maesschalck, twee dichters met wie ik op een bijzondere manier samenwerkte tijdens mijn stadsdichterschap”, weet Steven Van de Putte. Steven wist dichteres Jo Gisekin te strikken voor de achterflaptekst. 

Illustraties 

De bundel werd ook rijkelijk geïllustreerd met foto’s van Ive Steyaert, Wim Malfait en Freddy Peirs. Vooral met Ive Steyaert werkte Steven de voorbije vier jaar nauw samen. Ive verzorgde de fotografie van de STADSGEz/dICHTEN en werkte ook mee aan het Leieproject Aan de oever. “Dat we artistieke compagnons de route zijn, komt heel mooi tot uiting in deze bundel”, vervolgt Steven. Een andere zielsverwant, kunstenaar Thanh Long Lam, ontwierp het coverbeeld en de tekeningen bij elke cyclus. Thanh Long Lam studeerde af als Meester in de Beeldende Kunsten, Vrije Grafiek, KASK (School of Arts) in Gent (2006). De lijst van zijn solo- en groepstentoonstellingen is ontzagwekkend, zoals onder meer After the Desolation: Galerie Lloyd, Oostende (2022) en Striking Distance III – DOWN-RISING: RAAM103, Gent (2022). Tot slot bevat de bundel ook een bijzonder kunstwerk van Katelijn Vijncke. 

Tijsdocument

Maar de bundel is ook een tijdsdocument dat uitvoerig verslag uitbrengt over vier jaar stadsdichterschap.  De lezer krijgt een unieke inkijk in het engagement van Steven Van de Putte, van 19 mei 2019 tot 13 mei 2023. “Als stadsbestuur vinden we het belangrijk dat het werk van onze stadsdichters vereeuwigd wordt. Net zoals bij zijn voorgangers ondersteunen we dan ook actief de publicatie van Stevens verzamelbundel. Het is een unieke handleiding geworden bij de vele, blijvende sporen die hij als stadsdichter door Deinze getrokken heeft, zoals de smartphoneroute Aan de oever” en dus nu al een collector’s item”, vertelt schepen van cultuur Rutger De Reu. De uitgave wordt gecoördineerd door publicatieplatform OEKKAF. 

Boekvoorstelling Leietheater 

De bundel wordt voorgesteld tijdens een wervelende muziek-en theatervoorstelling in Leietheater op zaterdagavond 13 mei om 20 uur. 

Praktisch: voorverkoop gestart

Je kan samen met het gratis ticket voor de voorstelling ook de bundel bestellen (22 euro). Je kiest voor de optie: standaardticket + gedichtenbundel

(https://www.leietheater.be/activiteiten/detail/2132/stadsdichter-steven-van-de-putte). 

Na de voorstelling kan je meteen het boek afhalen. De bundels die niet zijn afgehaald na de viering, worden voor je bijgehouden aan het onthaal van Leietheater.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...