Erfgoedvereniging Het Land van Nevele neemt intrek in kerkgebouw Poesele

Steeds meer kerken worden te weinig of helemaal niet meer gebruikt voor hun religieuze functie. Dat was ook het geval voor de Sint-Laurentiuskerk in Poesele. Het gemeentebestuur van Nevele besliste in 2017 in het kerkenbeleidsplan om de kerk te ontwijden en een nieuwe culturele functie te geven. Erfgoedvereniging Het Land van Nevele neemt zijn intrek in de rechterzijbeuk van de kerk. Andere organisaties en privépersonen kunnen tegen betaling tentoonstellingen en culturele activiteiten organiseren in de middenbeuk van het kerkgebouw. In de linkerzijbeuk is er een permanente tentoonstelling van de religieuze voorwerpen van het kerkgebouw die werden overgenomen door het stadsbestuur.

Kerkenbeleidsplan

“In 2011 kreeg elk lokaal bestuur de opdracht om een toekomstvisie voor de kerken op hun grondgebied uit te werken” zegt Marleen Vanlerberghe, schepen bevoegd voor kerkfabrieken. “In 2017 is door de gemeenteraad van Nevele en de gemeenteraad van Deinze een kerkenbeleidsplan goedgekeurd voor de kerken op hun grondgebied. In het plan is opgenomen welke kerken behouden blijven voor de liturgie en voor welke kerken een nieuwe bestemming wordt gezocht. Voor de Sint-Laurentiuskerk in Poesele is voorgesteld om de kerk te ontwijden en te onttrekken aan de eredienst en een nieuwe culturele functie te geven. Op 1 januari 2022 ontwijdde het bisdom de kerk en onttrok ze aan de eredienst.” 

Nieuwe stek voor de Erfgoedvereniging

“De rechterzijbeuk in het kerkgebouw wordt voortaan de nieuwe plek voor de Erfgoedvereniging Het Land van Nevele, die tot voor kort gehuisvest was in Hansbeke” vult Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur en gemeenschapszalen, aan. “De erfgoedvereniging bewaart er haar uitgebreide en waardevolle collectie boeken en tijdschriften over het verleden van onze streek. Geïnteresseerden kunnen er vanaf
1 december 2023 terecht om de collectie te raadplegen. Verder zal de vereniging er erfgoedactiviteiten organiseren. In de linkerzijbeuk is er een permanente tentoonstelling van de religieuze objecten van het kerkgebouw die werden overgenomen door het stadsbestuur.
Nog een leuk detail: de 19de-eeuwse neogotische kerk van Poesele draagt de naam van haar patroonheilige de heilige Laurentius die vereerd wordt tegen allerlei besmettelijke ziekten. Maar in het volksgeloof is Sint-Laurentius de patroon van de heemkundigen en bij uitbreiding van de erfgoedkundigen.”

Aanpassingswerken

“Om de nieuwe bestemming mogelijk te maken werden de voorbije maanden grondige aanpassingswerken in het gebouw uitgevoerd voor een bedrag van 348.000 euro” zegt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor materieel en funerair erfgoed. “Zowel de verwarming als de elektriciteit is vernieuwd. Het kerkgebouw werd voorzien van vloerverwarming, warmptepomp en zonnepanelen. Er is verder een kleine kitchenette en een nieuw toilet.”

Gebruik door derden

Ook andere organisaties en privépersonen kunnen vanaf 1 december 2023 tegen betaling tentoonstellingen en culturele activiteiten zoals lezingen en concerten organiseren in de middenbeuk van het kerkgebouw. Dit kan je aanvragen bij Verenigingsleven Poesele vzw. Feesten zijn niet toegelaten, evenmin de verkoop van dranken en voeding. Voor dergelijke activiteiten is het POC De Kantine een beetje verderop in de Paepestraat beter geschikt.

Openingsuren Erfgoedvereniging Het Land van Nevele vanaf 1 december 2023:

  • Elke 1e en 3e zondag van de maand van 10 tot 12 uur (behalve in juli en augustus)

Na afspraak elke woensdag van 16 tot 20 uur via [email protected].  

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...