Op Wielekes viert vijfjarig bestaan

Op Wielekes startte in 2018 als fietsbibliotheek. Kinderfietsen die te klein geworden zijn kunnen er omgeruild worden voor een grotere fiets. Intussen geeft Op Wielekes ook fietsherstellessen aan volwassenen en fietslessen aan kinderen én volwassenen. Een 20-tal vrijwilligers van de Gezinsbond en Fietsersbond zorgen voor de goede werking. Op Wielekes kan rekenen op financiële en logistieke steun van het stadsbestuur Deinze.

Fietsbibliotheek

“Op Wielekes bezorgt al vijf jaar kinderen tussen 2 en 12 jaar de juiste fiets – én in perfecte staat – voor een kleine huurvergoeding” zegt Joost Vermeersch, vrijwilliger en oprichter van Op Wielekes. “Als het fietsje te klein wordt, kan je het inruilen voor een groter exemplaar. Sinds de start deden meer dan 350 gezinnen een beroep op de dienst. Er werden meer dan 650 fietsjes verhuurd voor minstens 1 jaar. Momenteel zijn er ruim 240 fietsjes in omloop. Kinderen en hun ouders kunnen uit ruim honderd fietsen een passende fiets kiezen.

Wanneer? Elke eerste woensdag (17 tot 19 uur) en derde zaterdag (van 10 tot 12 uur) van de maand na afspraak via www.opwielekesdeinze.be
Waar? Voormalig Rijksadministratief Centrum (RAC), Brielstraat 25, 9800 Deinze.
Prijs? Het lidgeld varieert naargelang de grootte van de geleende fiets.

Fietslessen voor volwassenen
“Onder het motto Iedereen kan leren fietsen startte Op Wielekes in april 2022 ook met fietslessen voor volwassenen” vertelt Marleen Vanlerberghe, voorzitter van het Bijzonder Comité voor de sociale dienst. “Dit initiatief kwam er in samenwerking met het Sociaal Huis, Huis van het Kind en Mobiel 21 vzw.”

Fietsen is zoals zwemmen: je verleert het nooit en met een paar lessen leer je de basisvaardigheden. Zowel mensen die nog nooit gefietst hebben als mensen die na een val niet meer op de fiets durven te stappen kunnen fietsles volgen bij Op Wielekes. Intussen heeft de fietsschool een vijftigtal volwassenen succesvol begeleid. 

Wanneer? De lessenreeksen starten telkens in het voorjaar en het najaar. Er zijn tien lessen op donderdagavond van 17 tot 19 uur en/of op zaterdagnamiddag van 14 tot 16 uur.
Waar? Op de parking van het voormalig Rijksadministratief Centrum (RAC), Brielstraat 25, 9800 Deinze.
Prijs? Deelnemen kost 20 euro. Voor cliënten van het Sociaal Huis Deinze is het gratis.
Inschrijven? Via www.deinze.be/fietsschool

Fietslessen voor kinderen
Op Wielekes leert kleuters van 3,5 tot 6 jaar in drie uur tijd zelfstandig fietsen. Ze maken in één les de sprong van loopfietsje naar een gewone fiets. Ouders krijgen hiervoor tijdens de les Kijk, ik fiets! ondersteuning van vrijwilligers. 

“Bedankt voor de geweldige organisatie. Ik had niet durven dromen dat Arnaud er zo snel mee weg zou zijn” getuigt een tevreden papa Sébastien. “Nora had het groepsgebeuren nodig als extra zetje om de definitieve klik te maken. De aangeboden oefeningen om aan de fiets te wennen, gaven haar een extra gevoel van veiligheid waardoor ze snel zelfstandig kon fietsen. De positieve vibe die alle vrijwilligers uitstraalden zorgden voor een leuke en veilige sfeer voor de kindjes en een geruststelling voor de ouders” vult  mama Cindy aan.


Wanneer? De les vindt tweemaal per jaar plaats in april en oktober.
Waar? De Rekkelinge, Desiré Delcroixstraat 1 c, 9800 Deinze.
Prijs? Deelnemen kost 20 euro, leden van de Gezinsbond ontvangen 5 euro terug op de lidkaart.
Inschrijven? Via www.opwielekesdeinze.be

Fietsherstellessen en Fietskeuken
Op Wielekes organiseert ook lessen fietsherstel. Een reeks bestaat uit acht lessen met maximum 12 deelnemers per les. Je leert het belangrijkste onderhoud van je fiets uitvoeren. Afwisselend met de lessen fietsherstel wordt om de 14 dagen een fietskeukenmoment georganiseerd. Bezoekers mogen dan gebruikmaken van het materiaal van Op Wielekes. Je leert zelfstandig aan je (een) fiets werken. 

Wanneer? In het voor- en najaar om de 14 dagen op donderdag van 18.30 tot 21 uur. 
Waar? Voormalig Rijksadministratief Centrum (RAC), Brielstraat 25, 9800 Deinze.
Prijs? Deelnemen kost 80 euro voor de volledige reeks of 12 euro voor een aparte les.
Inschrijven? Via www.opwielekesdeinze.be

“Na vijf jaar werking mogen we gerust spreken van een groot succes” klinkt het bij burgemeester Jan Vermeulen. “Fietsen is niet alleen gezond, milieuvriendelijk en een snelle manier om je te verplaatsen. Het biedt ook kansen voor tewerkstelling en participatie! Ik ben Op Wielekes heel dankbaar dat ze onze inwoners, klein en groot, leert fietsen.”

Oproep
Wil je ook graag meewerken met Op Wielekes? Vrijwilligers zijn altijd welkom!
Heb je thuis kinderfietsen die niet meer gebruikt worden? Geef ze een tweede leven en breng ze bij Op Wielekes. Vooral fietsjes van 24 en 26 inch zijn in trek.

Info
www.opwielekesdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...