Ook bpost viert Emile Claus: kunstenaar opgenomen in de postzegelcollectie van bpost!

Op vrijdag 24 november werd in Mechelen in de postzegeldrukkerij van bpost de nieuwe postzegelcollectie 2024 voorgesteld. Opvallend aanwezig ook de gelimiteerde postzegeluitgifte met schilderijen van Emile Claus. Het ontwikkelde boekje met 10 zelfklevende zegels “Emile Claus: Meester van het licht” is een eerbetoon aan deze kunstenaar als belangrijkste impressionist van ons land. De uitgave zal vanaf 10 juni te verkrijgen zijn in alle postkantoren, en in het mudel.

Mudel_Bietenoogst_C-Deinzeonline_Deinze

Emile Claus, de ‘Meester van Astene’ genoot grote bekendheid in zijn tijd, en kon toen reeds internationaal tentoonstellen. Hij wist de unieke sfeer van het leven op en rond de Leie schitterend op doek te zetten, en werd geroemd voor de virtuoze behandeling van het licht in zijn landschappen en taferelen. 100 jaar na zijn dood is klinkt zijn naam zo mogelijk nog groter. Recent nog werd Claus opgenomen in het Vlaamse Meesters-traject van Toerisme Vlaanderen, en 2024 wordt door de stad Deinze en mudel – Museum van Deinze en de Leiestreek – uitgeroepen als ‘Emile Clausjaar’. 

Op 15 december al wordt het Clausjaar symbolisch ingelopen tijdens de Claus Christmas Run in het centrum van Deinze, en in januari 2024 wordt de volledige campagne en het jaarprogramma met tentoonstellingen en evenementen bekendgemaakt, maar dat ook Bpost mee op de kar springt, maakt dit Clausjaar nog specialer en versterkt het nationale belang van de kunstenaar en de evenementen in onze stad.

De idee voor de ontwikkeling van exclusieve postzegels kwam oorspronkelijk van Koen Claus, afstammeling van de kunstenaar en zelf ook filatelist. De afdeling Philately & Stamps Printing van bpost begeleidden mudel Deinze en het Museum voor Schone Kunsten Gent vervolgens voor de input en ontwikkeling van dit collectors item. Uiteraard kunnen de postzegels desgewenst ook effectief gebruikt worden om de verzending van brieven, postkaartjes, enz. nog meer cachet te geven.

Het postzegelvel bevat 10 postzegels met werken van Claus, waaronder uiteraard “Bietenoogst”, zijn grootste werk en het pronkstuk van ons museum. Het postzegelvel zal vanaf 10 juni 2024 beschikbaar zijn in alle bpost-kantoren en in mudel. Op 9 juni plant mudel voor filatelisten een speciale afstempeldag in het museum. Op die dag zullen postzegelverzamelaars hun getande kleinoden kunnen toetsen aan de echte schilderijen van Emile Claus!.

“Emile Claus: Meester van het licht” zal 14,30 euro kosten en telt 10 verschillende postzegels.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...