Bedankt zwerfvuilvrijwilligers!

Vrijwilligers zijn essentieel voor een positieve en respectvolle maatschappij. Stad Deinze doet regelmatig beroep op vrijwilligers om een handje toe te steken. Zo werkt de Milieudienst met vrijwilligers om het zwerfvuil op te ruimen. Tijdens de week van de handhaving in oktober 2023 zamelden een aantal vrijwilligers sigarettenpeuken in. Het stadsbestuur bedankt de top drie inzamelaars met een Deinse cadeaubon. 

“Zwerfvuil in de openbare ruimte veroorzaakt niet alleen ergernis, het is ook duur”, zegt Filip Vervaeke, schepen bevoegd voor milieu. “De opruiming van het zwerfvuil kost jaarlijks miljoenen euro’s. In Vlaanderen gaat het over duizenden tonnen afval per jaar. De milieuploeg van onze stad werkt dagdagelijks aan de openbare netheid. We zijn zeer dankbaar dat we aanvullend ook beroep kunnen doen op zwerfvuilvrijwilligers. Het stadsbestuur bedankt jaarlijks al zijn vrijwilligers voor hun inzet. Specifiek voor de zwerfvuilvrijwilligers organiseren we een bedankingsreceptie op woensdag 24 april.”

Week van de handhaving oktober 2023: inzameling sigarettenpeuken
Jaarlijks organiseert Mooimakers in oktober een week van de handhaving voor zwerfvuil en sluikstort. In oktober 2023 deed de Milieudienst een oproep aan de zwerfvuilvrijwilligers om specifieke aandacht te besteden aan peuken. Een groot deel van de ‘zwerfvuiltaart’ bestaat uit sigarettenpeuken. Als we kijken naar het aantal stuks kunnen we stellen dat sigarettenpeuken iets meer dan de helft van al het zwerfvuil op straat inneemt. Het grootste probleem aan peuken is dat ze overal voorkomen: op straat, in de natuur, op evenementen, in treinstations, … Vermijd extra kosten (GAS-boete) door peuken te deponeren in een vuilnisbak of door ze naar huis mee te nemen in een peukenetui.

Het inzamelen van peuken is zeer arbeidsintensief. We bedanken vandaag de top drie inzamelaars van peuken met een Deinse cadeaubon ter waarde van 50 euro (1ste plaats), 35 euro (2de plaatse) en 20 euro (3de plaats).

Grote lenteschoonmaak van Mooimakers van 23 maart tot en met 6 april
Van 23 maart tot en met 6 april roept Mooimakers Vlamingen op om in hun buurt zwerfvuil en sluikstort op te ruimen. Stad Deinze doet ook mee! Ze organiseert in samenwerking met de gemeentelijke basisscholen De Vaart en ‘t Wilgennest een zwerfvuilopruimactie op vrijdag 29 maart tussen 13 uur en 15 uur in de deelgemeenten Nevele en Landegem. Je bent welkom om aan te sluiten. We vertrekken aan de respectieve schoolingangen. Als afsluiter krijg je een drankje en een babbeltje. Bevestig je deelname via [email protected] of tel. 09 381 95 00.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...