Inhuldiging vernieuwde dorpsplein Zeveren

Op zondag 21 april klinkt het stadsbestuur samen met de Zeverenaars op het vernieuwde dorpsplein. Op vraag van de trekkersgroep werd een deel van het plein onthard en werden extra groen en zitbanken voorzien. De grijze betonmuur tussen het plein en de begraafplaats maakte plaats voor een nieuwe ‘verbindende afscheiding’. Dit kadert in het plattelandsproject Toren-Breed. Samen kerken nieuw gebruiken, een samenwerking tussen Stad Deinze, de dienst Erfgoed van provincie Oost-Vlaanderen en Avansa regio Gent. De Stad ontving hiervoor begeleiding en een investeringssubsidie van 22.000 euro. In 2025 wordt de Sint-Amanduskerk ingericht als een nieuw, warm dorpshuis: dé nieuwe publieke ontmoetingsplek voor Zeveren. 

Kerkenbeleidsplan

“In 2011 kreeg elk lokaal bestuur de opdracht om een toekomstvisie voor de kerken op hun grondgebied uit te werken” zegt Marleen Vanlerberghe, schepen bevoegd voor kerkfabrieken. “In 2017 is door de gemeenteraad van Nevele en de gemeenteraad van Deinze een kerkenbeleidsplan goedgekeurd voor de kerken op hun grondgebied. In het plan is opgenomen welke kerken behouden blijven voor de liturgie en voor welke kerken een nieuwe bestemming wordt gezocht. Voor de Sint-Amanduskerk in Zeveren is voorgesteld om de kerk te ontwijden en te onttrekken aan de eredienst en een nieuwe invulling als dorpshuis te geven. De onttrekking aan de eredienst is echter een administratieve procedure die enkele jaren duurt.” 

Trekkersgroep

“Vooraleer gestart werd met dit project lanceerde de Stad een oproep naar de inwoners, verenigingen, de school, handelaars en organisaties om hun stem te laten horen” vertelt Jan Vermeulen, bevoegd voor participatie. “Een 20-tal inwoners verenigden zich begin 2023 in een trekkersgroep. De bijeenkomsten van de trekkersgroep kaderen in een participatief proces waarbij inwoners, verenigingen en organisaties uit Zeveren nauw betrokken worden om een duurzaam nieuw gebruik van de kerk als dorpshuis mogelijk te maken. Het proces past in het plattelandsproject Toren-Breed. Samen kerken nieuw gebruiken, een samenwerking tussen Stad Deinze, de dienst Erfgoed van provincie Oost-Vlaanderen en Avansa regio Gent.”

Vernieuwd dorpsplein

“Tijdens de gesprekken met de trekkersgroep werd duidelijk dat de inwoners verlangden dat de kern van hun dorp een ontmoetingsplaats wordt en dat er een duurzame afscheiding wordt voorzien tussen het toekomstig dorpshuis en de begraafplaats. Onze diensten gingen hiermee aan de slag en maakten een ontwerp. Een deel van het plein werd onthard, de klinkers werd gewipt en er werden zitbanken en extra groen voorzien”, vertelt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor materieel en funerair. “De grijze betonmuur tussen het plein en de begraafplaats maakte plaats voor een nieuwe verbindende afscheiding. De investeringssubsidie van 22.000 euro werd hiervoor gebruikt.” 

Herbestemming kerk tot dorpshuis

“In 2019 ging het stadsbestuur, eigenaar van het kerkgebouw, reeds in gesprek met de kerkraad om een nieuw dorpshuis in het gebouw onder te brengen om de oude gemeenschapszaal Te Lande te vervangen”, vult Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur en gemeenschapszalen, aan. “Intussen keurde de gemeenteraad in juni 2023 de projectdefinitie goed en na een ontwerpwedstrijd stelde het college van burgemeester en schepenen op 16 april 2024 Generiek Architects bv (Gent) als ontwerper aan. In het wedstrijdontwerp kiest de ontwerper om het kerkgebouw niet uit te breiden. Er is oog voor ruimtelijk rendement, het samenbrengen van verschillende gebruiken, duurzaamheid en comfort met respect voor erfgoed en kunstintegratie. De komende maanden zal de ontwerper een voorontwerp opmaken en dat zal teruggekoppeld worden met de trekkersgroep en alle Zeverenaars waarna een definitief ontwerp zal volgen. De nodige budgetten (raming 1.324.250 euro exclusief btw) zijn voorzien in het Meerjarenplan van 2025 en 2026. Tot de werken starten, blijft het gebouw zijn functie als kerk behouden en blijven de inwoners en verenigingen zaal Te Lande gebruiken.”

Erfgoeddag

De officiële inhuldiging van het vernieuwde dorpsplein heeft niet toevallig plaats op 21 april, Erfgoeddag, met als thema Thuis. Door samen te klinken op het vernieuwde plein voelt het voor de Zeverenaars aan als thuiskomen in hun dorp. In samenwerking met Cultuurregio Leie Schelde koos de trekkersgroep acht historische foto’s van de kerk en het dorpsplein van Zeveren. Deze fotopanelen zijn te bezichtigen op het dorpsplein.

Randactiviteiten

  • Expo van versierde ‘uitgewipte’ klinkers door bewoners van woonhuis en dagcentrum Ter Linde en leerlingen van de Vrije Basisschool Zeveren en VIBLO.
  • Fototentoonstelling met acht historische foto’s van de Sint-Amanduskerk en het dorpsplein: een samenwerking van de Trekkersgroep met Cultuurregio Leie en Schelde.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...