Jules Van Dorpe (1856-1902) was eind 19e eeuw een bijna legendarische figuur in België. Zijn voordrachten over Congo, vol exotische verhalen die toen nog onbekend waren, trokken vaak meer dan duizend luisteraars. Hij had zelfs het oor van koning Leopold II. Maar zijn twaalf jaar zware arbeid in Congo eisten hun tol: hij overleed op slechts 46-jarige leeftijd.
In zijn geboortestad Deinze kreeg hij in 1908, onder grote publieke belangstelling, een herdenkingszuil op het toenmalige Congoplein (later Ricardplein). Spreker Stefaan De Groote, zelf een stadsgenoot van Van Dorpe, schreef een uitgebreide biografie over hem en vertelt tijdens de lezing het verhaal achter deze intrigerende man. Zijn rol in Congo wordt onder de loep genomen, een onderwerp dat vandaag terecht met kritische blik wordt bekeken.
De lezing belooft een fascinerende duik in een stukje Belgische, Congolese én Deinse geschiedenis. Stefaan De Groote kreeg voor zijn onderzoek advies van Guy Vanthemsche, voormalig hoogleraar koloniale geschiedenis aan de VUB.
Mis deze laatste kans om een uniek stukje lokale geschiedenis te ontdekken in de vertrouwde setting van de bib. Tot dan!
Praktisch:
Warm aanbevolen voor geschiedenisliefhebbers en nieuwsgierige Deinzenaars!
Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 mei staat Wontergem opnieuw helemaal op z’n…
Op woensdag 23 april ontving de Katrol Deinze na een positieve evaluatie het kwaliteitslabel van…
Op donderdag 22 mei 2025 vindt de achtste editie van Straatvinken plaats. Tussen 17 en…
Samen met jou wil Stad Deinze van jouw buurt een fijnere plek maken. Na goedkeuring…
Een schitterende prestatie voor SPORTAC86 op het Europees kampioenschap Acrobatische Gymnastiek (European Age Group Competitions)…
Sinds vrijdag 25 april werd aan de achterzijde van sporthal Palaestra een gloednieuwe skillstrack voor…