Belgische kandidaat Bocuse D’Or België is bekend: Piet Vande Casteele uit Deinze
Chef-kok Piet Vande Casteele (27) uit Deinze zal België vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or in 2026, en indien geselecteerd bij de eerste 10, zal doorstoten naar de wereldfinale in 2027. Sinds de oprichting in 1987 door de legendarische chef Paul Bocuse, heeft dit evenement elke twee jaar de culinaire wereld betoverd. Met de deelname van 67 landen verdeeld over vijf continenten, verenigt de Bocuse d’Or ’s werelds beste chefs in een epische strijd om gastronomische suprematie.

Piet Vande Casteele is een jonge en getalenteerde chef-kok en ondernemer uit Deinze, Oost-Vlaanderen. Piet volgde zijn opleiding aan de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen in Koksijde en specialiseerde zich verder in gastronomie. Hij is de oprichter en zaakvoerder van Duchateau Catering, een dynamisch cateringbedrijf dat zich samen met zijn echtenote Emely Lavaert, richt op creatieve en verfijnde gerechten met lokale en kwaliteitsvolle producten. Naast zijn cateringactiviteiten heropende Piet in de zomer van 2024 het pop-uprestaurant Dhoye 37 in de tuin van zijn cateringbedrijf in Deinze, waar gasten kunnen genieten van sharinggerechten en klassiekers.
In 2019 nam Piet reeds deel aan de prestigieuze Bocuse d’Or-wedstrijd, waar hij toen als Belgische commis samen met chef Lode De Roover een 6e plaats behaalde op het Europees kampioenschap en zich kwalificeerde voor het wereldkampioenschap in Lyon, waar ze een 8e plaats behaalden. In november 2022 werd Piet uitgeroepen tot ‘Eerste Kok van België 2023’ tijdens de 70ste editie van de wedstrijd. Deze titel bevestigt zijn culinaire talent en toewijding aan de Belgische gastronomie. Andere recente winnaars van deze titel waren Cedric Van der Elst (2024) en Laurence De Smet (2025).
Piet werd -zoals voortaan vereist is- gekozen uit de voormalige winnaars van de ‘Eerste Kok van België’ georganiseerd door Club Prosper Montagné. Hij werd hierbij naar voor geschoven door het selectiecomité van het pas opgerichte National Culinary Team Belgium (NCTB). Deze ervaren professionals spelen een cruciale rol in de begeleiding en ondersteuning van de deelnemers aan de internationale wedstrijden. Ze zetten hun expertise in om de beste Belgische culinaire talenten te beoordelen en te stimuleren in hun groei.
Samen met zijn commis, die later zal worden geselecteerd, zal Piet voor de Europese – en wie weet ook de wereldwijde – finale Bocuse d’Or worden klaargestoomd en begeleid door een selectie van gerenommeerde Belgische chefs die verbonden zijn aan het National Culinary Team Belgium. Het mentor-team onder leiding van Lode De Roover (Restaurant Fleur de Lin ) bestaat onder meer uit: Peter Goossens (**), Viki Geunes (Restaurant Zilte ***), Tim Boury (Restaurant Boury ***), Thijs Vervloet (Maison Colette **) en David Martin (Restaurant La Paix **).
We kijken er samen met Piet en het National Culinary Team Belgium naar uit om dit nationale talent te ondersteunen en de Belgische gastronomie wereldwijd te vertegenwoordigen.