Honderd dagen zijn een uitbarsting van creativiteit

De 'honderd dagen' hebben hun imago bij de goegemeente een beetje tegen. Sommigen zien enkel de smurrie en de eieren op de vensters van het station. "Maar er is zoveel meer" schreef een leerkracht van het Sint-Hendriks- en Zusters Maricoleninstituut:  "In de meeste Deinse scholen krijgen eindejaars de dag volledig vrij en mogen die invullen met hun creativiteit, weliswaar binnen de marges van het opvoedingsproject van de school.

100 dagen deinze 2008
Foto's: Rik De Cooman

Een groep verantwoordelijken van de scholieren bepaalt zelf het thema waarrond zal gewerkt worden. Er ontstaan werkgroepen voor het in mekaar steken van een ochtendshow op de koer, een bezinning (jawel !), leerkrachten en leerlingen zoeken voor elkaar een uitdaging, men biedt een receptie aan en elke klas steekt een nummertje in elkaar dat op theater wordt gebracht voor een publiek van vijfdejaars.
Kwestie van de anderen ook al voor te bereiden …Er wordt een sweatshirt en T-shirt besteld waarop het thema en de namen van alle laatstejaars  vermeld staan.

De laatstejaars van het Shzmi waren verkleed in zwart/wit en engelen, verpleegsters, batmannen, mafiosi en nonnen en  “fleurden” de school op. Voor de klasleraren was een heuse limousine besteld die een tocht door het stadscentrum heeft gemaakt.

Een massale volksdans op het succesnummer van Laîs (‘t smidje) werkte aanstekelijk voor de honderden leerlingen. Verder beeldden ze een levend schaakspel  en zwart-wit foto’s uit. 

In de namiddag konden vijfdejaars meegenieten van klasnummers over sneeuwwitje en de zeven zwartjes, over de tijd van toen (jaren vijftig op school), een zwart/witte vertaling van het verhaal van Romeo en Julian, een ludieke film over communicatie en misverstanden op school, een Sister Actoptreden en een black and white minstral show.

 100 dagen deinze 2008
Foto's: Rik De Cooman
De jeugddienst zette tenslotte haar schouders onder de fuif in de Brielpoort en dat heeft het groepsgevoel tussen de 18-jarigen alleen maar versterkt. Misschien duurt het tot ze vijftig jaar zijn vooraleer ze nog eens allemaal samen feesten in de Brielpoort?"

Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...