Kunstnierpatiënten fietsen mee met de Ronde van Frankrijk

Op 3 juli startte de echte ‘Tour de France’, maar de kunstnierafdelingen van AZ Maria Middelares en het Sint-Vincentiusziekenhuis van Deinze organiseren al voor de vijfde keer hun eigen ronde. Het is een jubileumeditie en daarom een heel bijzondere ronde!

Kunstnierpatiënten komen driemaal per week naar het ziekenhuis voor hun behandeling die gemiddeld vier uur duurt. Tijdens de Ronde van Frankrijk brengen een aantal sportieve patiënten deze dialysebehandeling al fietsend door. Op zaterdag 3 juli geven

de verpleegkundigen van de kunstnierafdelingen het startsein voor editie 2010 van hun Ronde van Gentbrugge-Gent-Deinze. Hoewel de deelnemende patiënten uiteraard niet écht tijdritten rijden en cols beklimmen, trappen enkele patiënten tijdens de behandeling ettelijke kilometers. Dit gebeurt op een speciaal daarvoor ontworpen fiets, gemonteerd op de dialysezetel of -bed.

De uitdaging voor onze nierpatiënten is gezond bewegen, en op deze manier samen de 3596 km van het parcours van de Ronde van Frankrijk uit te rijden. Vorig jaar slaagden ze erin om al 1623.5 km te fietsen.

Elke dag noteren de verpleegkundigen nauwgezet het aantal kilometers van de patiënten. Bij de aankomst op de “Champs Elysée” in Parijs van de echte Tour, tellen de verpleegkundigen ook in Gentbrugge, Gent en Deinze het totaal aantal kilometers samen.

Dit jaar, op deze jubileumronde willen de patiënten, artsen en verpleegkundigen uiteraard meer! Dit keer zullen niet alleen de patiënten hun stramme spieren oefenen, ook de verpleegkundigen zullen de ‘koersbroek’ aantrekken. Daarom organiseren ze een gezamenlijke dialysefietstocht op zondag 18 juli. Omstreeks halftien ’s morgens verzamelen ze op de parking van campus Maria Middelares voor een flinke fietsrit. De gereden kilometers worden toegevoegd aan de kilometers van de fietsende dialysepatiënten.

Maar het dialyseteam gaat echter nog verder. Gedurende de ronde van Frankrijk proberen zij zo vaak mogelijk met de fiets te komen werken. Ook deze kilometers worden meegeteld. Financiële steun van familie, buren of kennissen is uiteraard welkom. Samen moet deze uitdaging zeker lukken! Uiteraard geen ronde zonder winnaars! De patiënt met de meeste kilometers ontvangt per

kunstnierafdeling een gele trui. Ook het personeelslid met de meeste kilometers ontvangt uiteraard een trui. De truitjes laten ze signeren voor sponsoring. Met deze opbrengst wordt een leuke attentie aangeboden aan de patiënten van de kunstnierafdelingen van AZ Maria Middelares (campus Maria Middelares in Gent en campus Sint-Jozef in Gentbrugge, campus Sint Vincentiusziekenhuis in Deinze).

 

Voor meer informatie: Viviane De Preester, kunstnierafdeling AZ Maria Middelares, [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...