Dijken, sluizen en pompen op Hooglatem bewijzen hun doeltreffendheid tijdens novemberzondvloed

De waterbeheersingswerken die de jongste jaren in Hooglatem werden uitgevoerd en de mobiele pompen die bij noodweer door brandweer en civiele bescherming werden ingezet, bewezen de afgelopen dagen en uren hun doeltreffendheid. Ondanks de uitzonderlijk zware regenval in Sint-Martens-Latem, bleef het 62 ha grote natuur- en woongebied Hooglatem overstromingsvrij.

Dijken, sluizen en pompen op Hooglatem bewijzen hun doeltreffendheid tijdens novemberzondvloed
Het noodweer, dat de jongste dagen over Sint-Martens-Latem is getrokken, bezorgde in het verleden Hooglatem altijd wateroverlast. Ter plaatse kan worden vastgesteld dat het dijken- en sluizencomplex en de mobiele pompen perfect hun werk hebben gedaan. De pompwerkzaamheden werden door de gemeente gecoördineerd.

De projectvennootschap Hooglatem nv getroostte zich de afgelopen jaren kosten noch moeite om het gebied overstromingsvrij te houden. De waterhuishoudingswerken begonnen eind 2006 en werden midden 2009 voltooid. Deze werken vergden een investering van zowat 5 miljoen euro.

Nv Hooglatem wil de bestaande woonwijk verder ontwikkelen door een aantal inbreidingsgerichte stukken bouwgrond te verkavelen tot straten en buurten waar het aangenaam wonen is.

Als onderdeel van deze toekomstvisie legde nv Hooglatem eind 2007 de Westerdijk aan en voltooide ze het zowat 5 ha grote natuurgebied ‘Westerplas’ om de bestaande woonbuurt en de toekomstige inbreidingen overstromingsvrij te houden.

De Oosterdijk, aan de oostzijde van de Moeistraat, houdt bij hoge waterstand het opstuwende Leiewater tegen. Bij de samenvloeiing van de twee beken werd een sluitstuk geplaatst, dat enkel bij terugstromend water vanuit de Leie gesloten wordt. Zo wordt het water buiten Hooglatem gehouden.

Om voldoende buffercapaciteit binnen het gebied te voorzien, zijn langs de twee bestaande grachten ook winterbeddingen aangelegd. Zo ontstaan bij neerslag brede waterplassen die het regenwater bufferen. Daardoor houden de lager gelegen poelen het water langer vast en vormen zij op die manier een ideale omgeving voor waterplanten, watervogels en amfibieën.

Verkavelingsaanvraag

Intussen is de verkavelingsvergunning voor 65 loten ter hoogte van de Keistraat in aanvraag. Deze aanvraag is de eerste fase in de ontwikkeling van 450 woningen. De kavels variëren van 280 m² tot 1015 m². De bouwdiepte schommelt tussen de 12 en 15 meter.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...