ATB Deinze brengt een bezoek aan het Miat te Gent

ATB De Natuurvrienden

Op Dinsdag 19 februari 2013 om 14u. Museum voor Industriële Archeologie en Textiel

Het MIAT: Museum voor Industriële Archeologie en Textiel is een museum in Gent. Het MIAT is gevestigd in de voormalige katoenspinnerij Desmet-Guéquier, aan de Minnemeers 9 in het centrum van Gent. 3500 m² is beschikbaar voor een vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de textielnijverheid, de industriële samenleving en hun evolutie van 1750 tot nu. Het hoofdgebouw, dat dateert uit 1905-1912, werd opgericht naar het voorbeeld van de katoenfabrieken van Manchester. Op het voorplein staat het standbeeld van Pierre De Geyter, de componist van de Internationale.

Reeds in de middeleeuwen was Gent een vooraanstaand centrum voor wolproductie. In de 13e en de 14e eeuw waren de Gentse lakens bekend tot ver buiten de landsgrenzen en vanaf de 16e eeuw kwam de linnenhandel op de voorgrond. De eerste katoendrukkerijen werden in de tweede helft van de 18e eeuw opgericht en gedurende de 19e eeuw groeide de Oost-Vlaamse hoofdstad uit tot ‘het Manchester van het continent’. De reusachtige fabrieken van de katoen- en vlasindustrie gaven de stad een industrieel uitzicht. Het stimulerende effect dat de textiel op de andere nijverheden had zorgde ervoor dat Gent in die periode de belangrijkste industriestad van Vlaanderen werd. In het museum ligt het accent op de textiel: zowel de vroegere textielmachines als de hedendaagse textilia worden er in al hun facetten belicht. Het museum toont de geschiedenis van de industrie in Gent vanaf 1750 tot nu. Het toont de dynamische periode van de eerste Industriële revolutie. Hier staat een originele ‘Mule Jenny’, een van de topstukken van het MIAT. De aanloop naar deze revolutie en de gevolgen die ze had voor de samenleving in de 18e eeuw. Het klooster werd een fabriek, de boer werd fabrieksarbeider. De stoom leverde de basisenergie die de productie en het vervoer grondig zou veranderen. De technische triomf van de machine in de 19e eeuw, maar ook het harde bestaan van de arbeider, zijn vrouw en hun kinderen.

Deelname: € 4.00 voor leden en € 6.00 voor niet leden. Inschrijven bij Vlerick Laurent via e-mail: [email protected] . of via gsm 0474/58 88 70 met vermelding van het aantal personen, de betaling kan de dag zelf gebeuren of door overschrijving op Reknr: BE92 6528 2133 1923 van ATB De Natuurvrienden Deinze.

Afspraak: Om 13u45 aan het museum. Adres: Miat, Minnemeers 9, 9000 Gent

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...