Mountainbike in de regio. #mtb

Op zaterdag 8 juni 2013 openden de Provincie Oost-Vlaanderen, de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek en Bloso het mountainbikenetwerk Leiestreek. In het kader van ‘Oost-Vlaanderen wielerprovincie’ wil de Provincie Oost-Vlaanderen de eerste zijn op het vlak van mountainbikenetwerken. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk Oost-Vlamingen te laten kennismaken met het mountainbiken.

Mountainbike_2013-06-10 14.09

87 km mountainbiken door de natuur van de Leiestreek
Het netwerk Leiestreek omvat de gemeenten Deinze, De Pinte, Gavere, Gent (deelgemeente Zwijnaarde), Nazareth en Sint-Martens-Latem. Deze gemeenten behoren tot de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek. Het netwerk heeft een lengte van 87 km en is daarmee het kleinste, maar misschien wel het meest toegankelijke MTB-netwerk van onze provincie. De routes van dit netwerk zijn vlak tot licht heuvelachtig en lopen door een aantal mooie bossen, langs rustige landwegen en doorheen weidse meersen. In de streek van Gavere wordt de mountainbiker geconfronteerd met enkele korte, maar pittige hellingen.

Het basisconcept van het netwerk bestaat uit de 2 permanente mountainbikeroutes van Gavere (35 km) en de vernieuwde route van Nazareth (30 km), die met elkaar gelinkt werden door een rechtstreekse verbindingsroute. Dankzij nieuwe inrij- en verbindingsroutes vanuit de gemeenten Deinze, De Pinte, Sint-Martens-Latem en Zwijnaarde, kan iedere mountainbiker voortaan vanuit zijn eigen woonplaats starten en naar eigen wens en mogelijkheden een eigen mountainbiketraject uitstippelen. De verbindingsborden die op alle verbindings- en knooppunten geplaatst werden geven de mountainbiker bijkomende informatie, waardoor hij zijn/haar traject naar eigen keuze kan verder zetten.

De opening van het mountainbikenetwerk Leiestreek is, na het netwerk Waasland, Zuid-Oost-Vlaanderen, Meetjesland en Schelde-Durme, inmiddels het vijfde in een reeks van zes geplande openingen van Oost-Vlaamse MTB-netwerken. In het voorjaar van 2014 staat nog het vernieuwde netwerk Vlaamse Ardennen op het programma.

Nieuwe startplaatsen en verbindingen
Naast de bestaande startplaatsen in de eerder genoemde gemeenten, zijn er nieuwe startplaatsen in de gemeenten Deinze, De Pinte, Sint-Martens-Latem en Zwijnaarde. Aan bijna alle startplaatsen zijn de nodige voorzieningen zoals parking, kleedkamers, douche, afspuitinstallatie en drankgelegenheid aanwezig.
Het nieuwe netwerk wordt gevormd door de ontwikkeling van nieuwe verbindingstrajecten tussen de verschillende lokale permanente mountainbikeroutes.

Sport en natuur, hand in hand
De trajecten werden – rekening houdend met de natuurwaarden – zorgvuldig geselecteerd en lopen door enkele mooie en typische landschappen van deze streek. De lussen bestaan uit gemiddeld 53% onverharde paden met een aantal prachtige veldwegen, technische slingerende off-road-trajecten en enkele korte hellingen. Alle routes zijn ook beschikbaar als GPS-track.

Bewegwijzering
Het geheel van lussen (groen, blauw en rood), verbindingen en inrijroutes (geel) is bewegwijzerd en van start-, netwerk- en verbindingsborden voorzien. De signalisatie is uniform met deze die in het Vlaamse mountainbikebeleid is vastgelegd.

Mountainbike_2013-06-10 14.16.43

Netwerkkaarten
De mountainbikers kunnen zich optimaal voorbereiden via netwerkkaarten. Deze kaarten bevatten ook informatieve gegevens zoals meldpunten voor klachten en opmerkingen, MTB-huurpunten, GPS-downloadgegevens en de basisgegevens m.b.t. de lussen (moeilijkheidsgraad, lengte, % verhard en onverhard …).
De 2 netwerkkaarten die in een handig doosje aangeboden worden zijn voor slechts 5 EUR te koop bij de sportdiensten en de toeristische diensten van de betrokken gemeenten.

Op www.vlaamsemountainbikeroutes.be kunnen de afzonderlijke permanente routes voor GPS gedownload worden.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...