Het verhaal van Chris Rogghe, de ideale motivator voor de #11kmvandeinze

Ook reeds gestart met de voorbereiding voor de “11km van Deinze” of je wilt er dringend werk van maken? Het kan, met de nodige motivatie en doorzetting kom je er.

Chris Rogghe uit Astene is al een paar jaren een actief loopster, gestart als onervaren loopster met een start2run schema geëvolueerd naar marathonloopster, best iets om trots op te zijn.

Chris Rogghe gent

We vroegen aan haar met wat de mensen moeten rekening houden die de 11kmvandeinze willen lopen, één van de belangrijkste tips die we direct voorgeschoteld krijgen is “volhouden”. Ook al is het weer niet te best, blijven lopen, alle weertypes zijn namelijk goed om te lopen. Na een drukke werkdag s’avonds nog een toertje gaan lopen, de eerste stap is misschien de moeilijkste maar nadien voel je je kiplekker.

Bij Chris staat de wekker soms om 5u s’morgens om een toer te gaan lopen, het is de ideale starter voor een frisse en energieke dag. Samen met een vriend of vriendin afspreken is ook een goeie motivator en zorg je ervoor dat je elkaar blijft motiveren.

In het begin deed Chris enkele stratenlopen mee, aanvankelijk kleine wedstrijden van alleen maar 5km. Aangezien Brussel haar werkplek is was de 20km van Brussel snel het volgende doel. Na 4 jaar geduldig opbouwen liep ze haar eerste marathon. Ondertussen loopt ze 8 jaar en heeft ze 6 marathons tot een goed einde gebracht. Geduld en voorzichtig opbouwen is belangrijk als je overstapt naar langere afstanden. Ik loop maximum 2 marathons in een jaar. Voor mezelf is dat meer dan genoeg om het lichaam voldoende ‘rust’ te gunnen en blessures te vermijden.

Chris Rogghe

Foto: Chris Rogghe

Ze gaf ook enkele tips om het trainen aangenaam te maken.

Chris: “Steek afwisseling in je trainingen. Loop bvb 2 keer traag, en de derde training steek je er wat tempo in (na 5 minuten loop je 1 minuut aan een sneller tempo). Het zorgt ervoor dat het niet te saai wordt én je wordt er sneller door. Ikzelf loop 5 keer per week, 3 x ‘traag’, 1 keer tempo en 1 keer interval/wissellopen. Tempo’s en intervallen lopen doe je niet ineens. Daar gaat een voorzichtige opbouw aan vooraf, en je drijft de snelheid best geleidelijk op om blessures te voorkomen. Hierbij hou je wel in je achterhoofd: luister naar je lichaam.

Ik ben een schema-loper. Ik heb een vriend die de schema’s op mijn maat maakt, maar je kunt ook schema’s via internet vinden (runnersweb.nlkeeponrunning.beruninfo.nl, …)

Met een schema lopen zorgt er ook wel voor dat je gemotiveerd bent om elke training zo goed mogelijk af te werken.

Als je lopen snel te saai vindt, zoek dan nieuwe looproutes. Ikzelf ben eerder van het type van regelmaat en altijd rechtdoor, en ik heb geen probleem met altijd dezelfde rondjes of routes. Als je aan lange afstanden toe bent: er worden wekelijks Aktivia-wandelingen georganiseerd overal in Vlaanderen (te vinden via www.marching.be).Meer en meer lopers zoeken deze wandelingen op om hun lange duurlopen te doen. Je kunt ook met fietsknooppunten een route uitstippelen.

Als je het lopen echt goed wilt aanpakken, koop je een goed sporthorloge met hartslagmeting die je trainingen registreert. Dat was één van de eerste dingen die ik me aanschafte toen ik begon met lopen, vooral voor de hartslagmeting. De aankoopprijs motiveerde me ook wel om ermee door te gaan, zonde om zo’n slim en duur horloge na een paar weken in de lade te dumpen. Of je registreert je loopjes met een smartphone-app natuurlijk, ook die registreren je aantal kilometers, tempo, route, enz. Ik gebruik garmin en zet mijn gegevens ook op strava.”

De eerste editie van de 11km van Deinze gaat door op 7 september 2014, dan zal Deinze veranderen in een loopstad.

De inschrijvingen voor de 11km van Deinze zijn vandaag gestart, je kan kiezen uit een Kids run, 5km en 11km klik hier om je in te schrijven.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...