GroenRood ijvert voor GAS-vrij Deinze

Naar aanleiding van de nieuwe wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke Administratieve sancties keurde de gemeenteraad van Deinze een protocolakkoord en gewijzigd politiereglement goed.

Groen Rood GAS cartoon

Foto: GroenRood

Annick Verstraete: “Het systeem van GAS kent voor- en tegenstanders. Het voordeel is ongetwijfeld dat het systeem toelaat om voor kleine problemen kort op de bal te spelen, maar we kunnen niet ontkennen dat het systeem er voor zorgt dat er een wildgroei aan sancties is ontstaan en dat daarbij jongeren sterk geviseerd worden. Eigen aan jongeren is dat ze experimenteren en grenzen aftasten, maar moeten we dat op een repressieve manier aanpakken? Wij zijn dan ook al zeer tevreden dat Deinze niet kiest voor het verlagen van de leeftijd naar 14 jaar. We zijn ook tevreden dat er een aantal zaken uit de gasreglementering verdwijnen, zoals de absurde reglementering rond het in de lucht gooien van opgeraapte confetti.”

Eddy De Winter: “ Ondanks de positieve teneur, zijn de punten die vandaag ter stemming voorliggen voor ons toch een aanleiding om een oproep te doen om van Deinze een GAS-vrije stad te maken. Heel veel overlast kan met de nodige diplomatie en preventie aangepakt worden. Een betaalbaar en goed georganiseerd containerpark werkt bijvoorbeeld veel beter tegen sluikstorten dan boetes uitschrijven. Het louter beboeten is natuurlijk veel eenvoudiger maar zeker niet efficiënter.“

Dirk Stroobandt: “Sommige zware vergrijpen zoals bijvoorbeeld sluikstorten verdienen ook geen GAS boete maar een gerechtelijke vervolging. Ook de feiten die nu toegevoegd zijn, zoals het beschadigen van eigendommen, vervolg je toch niet met een boete van 175 of 350 euro? We ontkennen niet dat er overlastproblemen zijn in onze maatschappij, maar wij willen liever kijken naar de oorzaken van storend gedrag en overlast.”

Peter Parmentier: “We staan met ons pleidooi niet alleen in Deinze. Een tijd geleden dachten ook de jongeren van Open VLD Deinze daar zo over en deden ze een oproep tot het afschaffen van alle sancties. Maar ook onze Burgemeester profileerde zich in oktober 2014 als een radicale tegenstander van de uitbreiding van GAS-boetes. Het staat vast dat er in Deinze nauwelijks administratieve sancties worden uitgeschreven, schaffen we dan niet beter dat reglement af? Kunnen we als Stad geen statement maken voor een GAS-vrije oase?

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...