Zuurstof voor de Tolpoortstraat in Deinze

De Tolpoortstraat is de laatste jaren al veel in het nieuws geweest en dat was niet altijd positief. De leegstand van winkelruimtes is heel hoog en die leegloop lijkt nog niet gestopt. Er zijn bijna constant bouwwerven die voor lawaai en stofhinder zorgen. Delen van de straat zijn ook bijna doorlopend bezet door werfmateriaal. GroenRood wil werk maken van de opwaardering van de centrale winkelstraat. Ze bevraagt de inwoners en doet het stadsbestuur nu al 5 aanbevelingen.

Tolpoortstraat GroenRood

Annick Verstraete : ‘We willen de Tolpoortstraat levendiger maar ook veiliger.  Daarom vragen we dat de stadsdiensten direct elk mankement in de straat herstelt. Minder mobiele mensen hebben het echt niet gemakkelijk in de Tolpoortstraat. Kapotte verlichting, verzakte straatstenen, vernielde verkeersborden moeten direct hersteld worden. Ze zijn niet alleen gevaarlijk maar zetten ook aan tot extra verwaarlozing of vandalisme. Houd bij werken ook de voetpaden in het oog. Na het opruimen van een bouwwerf is er bijna altijd een deel van het voetpad kapot. Laat de betrokken aannemer opdraaien voor de kosten.

Peter Parmentier: ‘Een ander idee is om eigenaars van verlaten winkelpanden te verplichten om hun lege vitrines niet leeg te houden.  Andere winkels kunnen ze gebruiken als etalage of grote foto’s kunnen het uitzicht verbeteren. Ook de academies en gewone scholen kunnen er mee aan de slag. Voor de leefbaarheid van de vele bewoners vragen we om het begin- en einduur van de lawaaihinder bij werken te controleren. Ook in de Tolpoortstraat hebben bewoners recht op rust. ‘

Eddy De Winter en Eddy Donné suggereren beide:  ‘Maak ten slotte van de Tolpoortstraat een fietsstraat met een duidelijke plaats voor fietsers (de nagelkopjes in de weg zijn echt niet zichtbaar en gewoon gevaarlijk; met wat verf kan het visueel aangepakt worden) en zorg ervoor dat de voetpaden ook bij werken vrij blijven zodat deze straat verkeersveiliger wordt.

De Tolpoortstraat is een mooie straat. Het is ook een belangrijke straat als verbindingsweg tussen de Markt en het station. Door zijn winkelfunctie en door de aanwezigheid van veel senioren is ze belangrijk voor het sociale weefsel van onze stad. Ze verdient dan ook de aandacht van het stadsbestuur. Ze moet terug een levendige en warme straat zijn waar mensen elkaar ontmoeten. Met GroenRood willen we niet wachten op de halftijdse centrummanager die er zal komen, noch op een nieuw  mobiliteitsplan of op welk plan dan ook. We moeten NU het tij keren. GroenRood zal  volgende maand o.a. de bovenstaande tips aan het stadsbestuur meegeven. We gaan ook de buurt zelf bevragen om nog andere aanbevelingen te kunnen doen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...