Op zoek naar de schatten van de Brielpoort

40 jaar na de oprichting van de Brielpoort wordt er in het stedelijk museum Mudel een tentoonstelling georganiseerd die die bloeiende muziekperiode in beeld brengt. Het Mudel roept daarbij de hulp in van de vele mensen die destijds aanwezig waren in deze Deinse muziektempel.

“Samen met het Fonds Hilde Demedts willen we vanuit het museum de rijke muziekgeschiedenis van onze Brielpoort weer tot leven brengen. We zoeken daarom getuigenissen en materiaal uit die vrij recente, maar razend interessante periode”, zegt cultuurschepen Rutger De Reu. “Smartphones die het concert op beeld vastleggen, bestonden nog niet. Maar misschien werden wel toegangsticketjes bewaard, bestaan er foto’s van vrienden die vóór een concert aan de Leie samenkomen, werden affiches stiekem van muren gehaald om op een kot of studio te prijken. Vanzelfsprekend zijn ook alle sappige anekdotes, ontmoetingen met zangers backstage of bijzonderheden gelinkt aan de bijhorende jongerencultuur meer dan welkom. Clandestien verkregen of niet, het Mudel is geïnteresseerd in alle info of materiaal.”

Op zoek naar de schatten van de Brielpoort

40 jaar muziek

Kris Verleyen en Dirk Huys begonnen samen met anderen in de late jaren 1970 met de organisatie van kleine concerten van vaak ietwat alternatieve muziek, die plaatsvonden in de zaal Ter Wilgen te Petegem. Toen in 1977 de Brielpoort in het centrum van Deinze werd geopend, lag het voor de hand de concerten naar die grote zaal te verplaatsen. Het programma werd uitgebreider, de groepen internationaler en de toeschouwers talrijker. “Al snel vonden bands van wereldformaat hun weg naar de Oost-Vlaamse centrumstad. In 1980 stonden niet minder dan Madness, The Cure en AC/DC in hetzelfde jaar op het podium. Maar ook De Kreuners, U2, Dire Straits, Nick Cave, Iggy Pop, … vonden hun weg naar Deinze”, zegt Dirk Huys van het Fonds Hilde Demedts.

Nick Cave en Dimitri Verhulst

“Er is al heel wat bewaard uit deze periode, maar toch zijn er nog vele schatten te vinden”, zegt Rutger De Reu. “Zo kregen we een foto die werd genomen door Peter Milne. We zien Nick Cave die optrad op zondag 10 mei 1992, maar ook auteur Dimitri Verhulst staat op de prent (3de van links). Dimitri’s verhaal over de ontmoeting met Nick Cave kom je ook in de tentoonstelling te weten.”

Wie materiaal of een verhaal heeft kan contact opnemen met het museum ([email protected] – 09/381.96.70). Het ingeleverde materiaal zal worden samengebracht in een tentoonstelling die opent in mei. “Naast de expo zullen we ook letterlijk en figuurlijk de muziektempel weer laten heropleven”, besluit de cultuurschepen mysterieus.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...