Armoede blijft stijgen in Deinze

Naar aanleiding van het neerleggen van de jaarrekeningen 2016 van het OCMW Deinze bestudeerde GroenRood Deinze de cijfers van de laatste jaren. Conclusie is dat de armoede blijft stijgen. Vooral bij jongeren en één oudergezinnen is er een heel ernstig probleem. Het OCMW is dan ook nuttiger dan ooit en de medewerkers verdienen alle respect!

Elfdorpen GroenRood

Eddy De Winter, gemeenteraadslid voor GroenRood en gewezen OCMW -raadslid: ”Opvallend is de stijgende energiearmoede. De lokale adviescommissie behandelde vorig jaar  187 dossiers. Dit is  een stijging van 30 dossiers in vergelijking met het voorgaande jaar. Dat de federale regering het BTW tarief voor deze basisbehoefte deed stijgen van 6 naar 21 procent zal hier zeker niet vreemd aan zijn. In 2016 waren er 131  gerechtigden op een leefloon. Zo’n kwart is jonger dan 25 jaar. Dit zijn duidelijk de slachtoffers van strengere werkloosheidsreglementering en inschakelingsuitkeringen. 63%  van de leefloners is alleenstaand. Dit is heel duidelijk een probleemgroep die het niet eenvoudig heeft. Probeer maar als alleenstaande te overleven met een leefloon.”

OCMW-raadslid Eddy Donné merkt op dat ook het aantal dossiers schuldhulpverlening en juridische bijstand maar blijven stijgen. In 2016 bereikte het een record van 362 dossiers. Omdat het aantal dossiers op dergelijk hoog niveau blijft, dient er zelfs voorzien te worden in de aanwerving van een bijkomende halftijdse maatschappelijk werker voor de sociale dienst.

De Poetsdienst blijft een probleemkindje, met terug een daling van het aantal poetsbeurten. Op 9 jaar tijd is er een daling van 25 procent en dat ondanks de vergrijzing.
GroenRood wijst er ook nog eens op dat de  goedgekeurde prijsverhogingen in het begin van deze legislatuur  absoluut niet nodig waren als je de financiële resultaten nu ziet.

Naast de vele andere besparingen en tariefverhogingen op federaal, Vlaams en ook lokaal vlak is vooral de gewone burger opnieuw de dupe.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...