Landmark ingehuldigd op begraafplaats Deinze

Op zondag 16 juli werd een landmark ingehuldigd op de begraafplaats van Deinze. Het bevat naast algemene informatie over de begraafplaats, het verhaal van 2 bijzondere personen die op de begraafplaats hun laatste rustplaats vonden. Libor Slock bespioneerde Duitse treinen voor de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar werd betrapt en vermoord. Beeldhouwer Antoon Van Parys beeldhouwde tal van oorlogsgraven, zoals dat van Libor Slock en drukte zo zijn stempel op de symboliek van de begraafplaats. Het landmark kadert in een project van Toerisme Vlaanderen en geniet de steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Het is het vierde landmark dat in dezelfde vormgeving wordt opgericht in de POLS-regio.

Kerkhof Deinze

Op 16 juli is het 49 jaar geleden dat beeldhouwer Antoon Van Parys overleed. Hij drukte met zijn mystieke beelden en herkenbaar schrift ontegensprekelijk zijn stempel op de funeraire kunst op onze begraafplaatsen. Ook talloze oorlogsmonumenten zoals ‘de puinruimer’ zijn van zijn hand. Op dit monument staat de naam van Libor Slock gebeiteld. Libor was 20 in 1915 en bespioneerde Duitse treinen voor de geallieerden. Hij werd echter betrapt en vermoord. De herdenkingsplaat aan zijn voormalige woning werd gerestaureerd en wordt bij zijn grafteken geplaatst. Dit was de aanleiding om een landmark te voorzien op de begraafplaats van Deinze.

Het infopaneel op de landmark bezorgt de geïnteresseerde bezoeker achtergrondinformatie over wat een begraafplaats is, welke symbolen er voorkomen en hoe die zijn vormgegeven. Verder is er een QR-code voorzien, waardoor je via een online platform meer informatie en verwijzingen kan terugvinden. Het landmark kadert in een project van Toerisme Vlaanderen rond de Eerste Wereldoorlog en geniet de steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Het is intussen al het vierde landmark dat in de POLS-regio werd opgericht.
“Hoewel beide heren in de periode voor de Eerste Wereldoorlog in Deinze hebben gewoond en geleefd is het niet zeker of ze elkaar persoonlijk goed kenden. Het zijn de kronkels van de geschiedenis die hebben bepaald dat wij deze 2 mannen vandaag samen eren. Het landmark is een hulde aan twee belangrijke personen uit onze geschiedenis die finaal hier, op dit kerkhof, op een boogscheut van elkaar, hun laatste rustplaats kregen”, besluit schepen van cultuur en erfgoed Rutger De Reu.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...