Fietsstad Deinze gaat resoluut voor efficiëntie, innovatie en duurzame groei

Stadskernvernieuwingsproject “Deinze 2020” gefinancierd door het “Smart Cities & Sustainable Development”-programma
van Belfius en de Europese Investeringsbank

Het Oost-Vlaamse Deinze dat onlangs bekroond werd tot “Fietsstad 2015” voerde niet alleen als eerste in België de gepersonaliseerde derdebetalersregeling in voor deelfietsensysteem Blue-bike,maar ambieert ook om tegen eind 2019 zijn centrum grondig te vernieuwen en uit te bouwen tot een aantrekkelijke stedelijke ruimte waar innovatie, duurzame groei en zachte mobiliteit centraal staan. Dit grote stadskernvernieuwingsproject onder de noemer ‘Deinze 2020: samen voor een slimme stad met slimme mensen’ sluit perfect aan bij de EU2020-objectieven op het vlak van onder andere energie-efficiëntie en duurzame mobiliteit, en beantwoordt dan ook volledig aan de criteria van het programma “Smart Cities & Sustainable Development” dat vorig jaar door Belfius Bank en de Europese Investeringsbank (EIB) werd gelanceerd. Deinze is bij de eerste besturen die kunnen rekenen op dit voordelige financieringsprogramma.

Deinze_EIB_Belfius

Links: Simulatie kunstencampus, rechts: simulatie dienstencentrum Leiespiegel

Van bij de opstart van het programma “Smart Cities & Sustainable Development” medio 2014 diende Deinze vrij vlug een dossier in voor de financiering van zeven deelprojecten in het kader van de stadskernvernieuwing: aanleg van de Leieboorden als een groene oever met een fiets- en wandelpromenade en verdere aansluiting op het fietsnetwerk, aanleg van het Rheinbachplein met het toekomstige nieuwe stadhuis, oprichting van een nieuw cultuurcentrum en een nieuwe kunstacademie, herinrichting van de Tolpoortstraat als aantrekkelijke winkelstraat en verbinding met de randparking Brielpoort door middel van een nieuwe fiets- en voetgangersophaalbrug die deel zal uitmaken van het netwerk aan trage verbindingen binnen de stadskern, en tot slot de herinrichting van de NMBS-parking met het oog op de aanleg van de fietssnelweg langs de spoorweg richting Zulte.

Bij de analyse van het dossier bleek al heel snel dat het stadskernvernieuwingsproject van Deinze getuigde van een strategische, geïntegreerde, vernieuwende en duurzame benadering en dat het dus in aanmerking kwam voor het financieringsprogramma van Belfius en de Europese Investeringsbank.
Het slim en duurzaam “Deinze 2020” project bestaat immers uit een geheel van deelprojecten, waarin constante ontwikkeling en innovatie centraal staan, en dat binnen een goedgekeurd ontwikkelingsplan en een stedelijke strategie. Met de bouw van een nieuwe kunstacademie, administratief centrum en cultuurcentrum speelt de stad sterk in op energie-efficiëntie en nieuwe dienstverlening. De Leie, die voordien geen rol speelde binnen de stedelijke ruimte, wordt opnieuw het gezicht van Deinze. Het stadsbestuur gaat resoluut voor zachte mobiliteit met een groene fiets- en wandelas in een autoluwe binnenstad. Een modern station zal fungeren als centraal (fiets)knooppunt met het accent op trage verbindingen. En last but not least: in het ganse project speelt een doorgedreven participatie en communicatie een heel belangrijke rol. “Het gaat om een project dat op een slimme en duurzame wijze de leefbaarheid van de stad verhoogt. We investeren om te groeien, zonder dit te verhalen op onze burgers” besluit schepen van financiën Norbert De Mey.
Belfius en de Europese Investeringsbank oordeelden dat het hele project duidelijk bijdraagt tot de duurzame ontwikkeling en dat Deinze hiermee als voorbeeld kan dienen voor andere steden en gemeenten.

Aangezien het project opgesplitst wordt in deelprojecten, die al dan niet op hun beurt gefaseerd kunnen worden uitgewerkt, kunnen de te voorziene financiële middelen gespreid worden in de tijd en kon het totale project worden opgenomen in de meerjarenplanning.
De financiering van de globale investering voor de deelprojecten (aanleg van de Leieboorden, kunstacademie, cultuurcentrum, Rheinbachplein, ophaalbrug, Tolpoortstraat, NMBS-parking) gebeurt enerzijds via een “Smart Cities & Sustainable Development”-financiering van Belfius en de Europese Investeringsbank, en anderzijds via een Multi-term Thesauriebewijzenprogramma voor kortlopende (Commercial Paper) en langlopende thesauriebewijzen (Medium Term Notes). Dankzij deze gemengde financiering zullen de leningslasten van de stad onder controle blijven.

Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze: “Deinze maakt misschien het verschil doordat wij als team heel snel beslissingen durven nemen. We denken vanuit het college mee met onze financieel beheerder. We durven kiezen voor slimme innovaties, ook op het vlak van financiering. Op die manier kan je als stad uw inwoners hun droom laten beleven.

We trokken met een petitie van 4.000 handtekeningen tegen de bouw van een nieuw stadhuis naar de kiezer. De meerderheid overleefde de verkiezing. We kozen ervoor om het stadhuis toch te bouwen, maar we investeren ook in nieuwe academies en een nieuwe theaterzaal. Het zijn drie projecten waar de Vlaamse Bouwmeester de keuze van de architect bepaalde. Dankzij een goede samenwerking met de banksector konden we onze projecten doorzetten. Hoe beter je ingelicht bent over de verschillende mogelijkheden, hoe gemakkelijker je kan kiezen. Uiteindelijk willen je inwoners niet dat een stad zich in een financieel avontuur stort.  Ik voel dat de stadskernvernieuwing in Deinze toch wel doordringt in Vlaanderen. We veranderen van de lelijkste stad in het lelijkste land, naar een aantrekkelijke parel aan de Leie.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...