Tafelbouwer Waelkens in Deinze griezelt in stijl

Het is weer zo ver, oktober is aangebroken. De blaren beginnen van de bomen te vallen, de dagen worden korter, buiten is het mistig en wij zijn weer helemaal klaar om te griezelen. Want oktober betekent traditioneel Halloween. Jean-Marie Waelkens, gekend als bedenker van de Tourtafel, zet alles in gereedheid voor zijn nieuw concept : De Bangelijke-Tafel.

Waelkens tafel

Een griezeltafel is geboren
Halloween is al lang niet meer nieuw en toch blijft horror de mensen fascineren en is het nog steeds intrigerend om mekaar eens goed aan het schrikken te brengen. Jean-Marie, maker van thematafels met een verhaal verdiept zich in Nosferatu en Transilvanië.
Als je zijn atelier binnenkomt vermoed je het ergste. Het is erg vroeg in de ochtend als ik zijn atelier of moet ik zeggen donker lab, binnenstap. Overal staan er silhouetten en rare vormen. Stukken hout met ongewoon uitzicht zijn er wankel op mekaar gestapeld. Door het sterke tegenlicht kan ik moeilijk de gedaante van JM herkennen als ie uit een stofwolk stapt en op me afkomt. Hij schudt me overenthousiast de hand, Ik aarzel wat omdat ik zijn gezicht, bedekt met houtkrullen niet kan herkennen en voel meteen dat het een intrigerend gesprek zal worden.
De liefde voor het hout kreeg JM met de paplepel ingegoten. “Ik ben opgegroeid in de nabijheid van de natuur, ik ontdekte elk plekje in het nabijgelegen obscuur bos. Wanneer ik als kind een ranke boom zag staan, dan beeldde ik me in dat die aarde en hemel verbond. Tot op de dag van vandaag kan ik urenlang staren naar het ranke silhouet van een knoestige boom.
Nu vertaald zich dat in Houtlezen: De ongewone, grillige vormen van houten planken inspireren mij nu net voor het ontwerpen van unieke tafels met een ziel. Ik maak uitsluitend authentieke stukken als een sterk tegengewicht van massaproductie. Hier in mijn creatief atelier zie je geen computergestuurd machinepark staan. Veel van het gereedschap dat ik gebruik heb ik geërfd van mijn grootvader die ook meubelmaker was. Dat gereedschap heeft meer weg van een arsenaal medische werktuigen. Geen glimmende materialen dus of ultra-lichte kunststoffen maar vooral het artisanale, ruige karakter ervan geeft hem een creatieve impuls.

Bangelijk hout
Het is vanuit de voorliefde voor zijn ongewone werkomgeving en de passie waarmee Jean-Marie werkt dat ie aan de slag ging voor de ontwikkeling van zijn nieuwe Bangelijke Tafel.
De aanleiding was een grote dosis nostalgie naar de tijd dat we met z’n allen, gezellig samen aan tafel zaten dat ie begon met het maken van ongewone tafels. Veel langer, groter en ranker dan gebruikelijk, was zijn eerste ontwerp en intussen is dit zijn handelsmerk geworden.
Voor deze oktober-uitvoering liet ie zich inspireren door het imposante karakter van het kasteel van Transylvanië en de film Nosferatu uit 1922 en koppelt hij dit aan de simpele slagersgriezel die lang geleden een varkensoor en koeienoog als grap verpakte en tussen de bestelling stak.
De tafels is ruim vijf meter lang en is gemaakt van massief Afzelia. Het zeer dikke tafelblad rust op twee drie-potige metalen onderstellen. Het resultaat is statig, imposant en bangelijk mooi.
Contact: [email protected] – gsm 0495 272 234

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...