ODISEE student uit Deinze ontwerpt windmolens voor Nigeria

Odisee-student Energietechnologie Arno Corijn (19) uit Deinze maakt windmolens voor de Nigeriaanse stad Jos. “Samen met vier medestudenten willen we een windmolen ontwerpen voor de lokale bevolking”, zegt Arno, die het project Energy for Africa leidt. “De bedoeling is dat de plaatselijke leerlingen de windmolens zelf kunnen opbouwen, zodat de inwoners van Jos helemaal in hun eigen energie kunnen voorzien.”

v.l.n.r. Arno Corijn, Ando Lataire, Jonas Vancauwenberghe, Tom Van Quaethem en Michiel Piens

“We stellen de windmolen samen met recyclebare materialen, zoals onderdelen van oude auto’s”, aldus Arno. “Zo kunnen de lokale studenten gemakkelijk de juiste materialen vinden zonder afhankelijk te zijn van import. Wij zorgen voor een schriftelijke handleiding, waarin we alles stap voor stap uitleggen. Via een videoconferentie stellen we het prototype voor aan de lokale docenten, die het project verder uitleggen aan hun leerlingen.” Vóór eind mei willen de Odisee-studenten een eerste theoretische model van hun project op papier hebben. In het najaar volgt de praktische uitwerking. Tijdens dit project werken de studenten samen met de middelbare school VTI Deinze.

Eigen energiebron

Voor de inwoners van Jos is het van groot belang om een eigen energiebron te hebben, zeggen Arno en zijn medestudenten. “Vaak hebben de huishoudens er geen eigen verlichting of mogelijkheid om hun gsm op te laden. Daar hopen we verandering in te brengen. De bedoeling is dat de bevolking op termijn helemaal onafhankelijk in haar energie kan voorzien.”

v.l.n.r. Tom Van Quaethem, Jonas Vancauwenberghe, Arno Corijn, Ando Lataire en Michiel Piens

In opdracht van Brugse vzw Kitanda

De studenten voeren het project uit in opdracht van de Brugse vzw Kitanda. “Dat is een vereniging die oplossingen biedt voor de noden van ontwikkelingslanden. Bovendien past het project ook binnen onze opleiding Energietechnologie aan Odisee. We gaan op zoek naar een duurzame, groene manier van energieopwekking, met als extra uitdaging om louter gebruik te maken van materialen die ter plaatse in Nigeria voorhanden zijn. We koppelen dus het puur technische aspect aan het humanitaire. Dat maakt het voor ons des te motiverender.”

De uitwerking van dit project zal volledig gefinancierd worden door de sponsoractie die de studenten organiseren op 21 april 2018, tijdens de infodag van Odisee.

Over Odisee

Hogeschool Odisee biedt 25 bacheloropleidingen in 6 studiegebieden (Lerarenopleiding, Sociaal-Agogisch Werk, Biotechniek, Gezondheidszorg, Bedrijfskunde en Technologie) en diverse vervolgopleidingen. Odisee, dat zo’n 10.000 studenten telt, is het resultaat van de fusie tussen Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en KAHO Sint-Lieven. Beide scholen hebben jarenlang hun stempel gedrukt op het Vlaams hoger onderwijs en met Odisee bouwen ze samen verder op hun rijke ervaring. De hogeschool biedt onderwijs aan via een integraal talentbeleid waarbij diversiteit en een nauwe band met het bedrijfsleven speerpunten zijn. Daarvoor zorgen de circa 1.000 personeelsleden van de school. Voor meer info, surf naar www.odisee.be.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...