Jonge uitvinders veroveren de bibliotheek van Deinze

Op zaterdag 14 april organiseren de Bibliotheek, het Vrij Technisch Instituut van Deinze en de Techniekacademie van GO! Erasmus Atheneum Deinze een Wetenschaps- en Techniekbeurs op de gelijkvloerse verdieping van de bibliotheek. Met doorlopend demo’s en workshops worden kinderen en jongeren geprikkeld voor wetenschap en techniek.

https://www.deinzeonline.be/wp-content/uploads/2018/04/eureka_DeinzeHet thema van de jeugdboekenmaand 2018 is ‘Wetenschap en Techniek’. Zoals ieder jaar organiseert de bibliotheek van Deinze rond het thema voor leerlingen van de 3e kleuterklas tot het 1ste middelbaar onderwijs auteurslezingen en theatervoorstellingen. Meer dan 2500 leerlingen namen deel aan een schrijverslezing of toneelvoorstelling.

“Maar dit jaar wouden we nog een stapje verder gaan”, zegt Trui Galle, hoofdbibliotecaris, “het thema van de jeugdboekenmaand leent zich ook uitstekend om samen te werken met de scholen die een brede waaier aan STEM-opleidingen aanbieden in de vorm van technologische, technische en wetenschappelijke vakken.”

“De bibliotheek moet immers meer zijn dan een verzameling van boeken. Wij zijn een open huis dat informatie, literatuur en ontspanning biedt maar eveneens activiteiten en lezingen organiseert om de digitale geletterdheid, mediawijsheid en e-inclusie te bevorderen.”, aldus Rutger De Reu, Schepen voor Jeugd en Cultuur. “Op termijn zullen we nog verder evolueren naar een echt kenniscentrum met een lage drempel, waar iedereen zich thuis kan voelen.”

Zo organiseert de bibliotheek bijvoorbeeld maandelijks een Coderdojo-activiteit waar kinderen en jongeren onder begeleiding van coaches leren programmeren. Ook de Digiclub voor volwassenen, de workshops Lego Mindstorms en de lezingenreeks ‘Digistatie’ kaderen in deze doelstelling.

“Met de beurs toveren we onze bibliotheek om tot een technologielaboratorium”, besluit Rutger De Reu. ”met behulp van robots, 3D- printers, sensoren en computers zal je verschillende tests kunnen uitvoeren die je wild maken van technologie.”​

Op het programma van Eureka beurs op zaterdag 14 april staan volgende activiteiten:
• Workshops en demo’s zonder inschrijvingen.

​Bibliotheek
• CoderDojo
• Scratch
• mBot Rangers

Erasmus
• Tekenrobot

Robot gemaakt op basis van Dwenguino-board programmeren dmv ArduBlock
• Breadboard

Experimenteren met weerstanden en ledjes
VTI
• 3D-printer demo

Bezoekers zelf iets laten ontwerpen
• Lego WeDo

Voor kinderen vanaf 9 jaar. Werken met sensoren, motoren, …
• Lego Mindstorms

Voor kinderen vanaf 11 jaar. “Vervolg” op WeDo

Filmpjes op TV-scherm
• Lasrobot (en vergelijkbaar)
• over bepaalde technische beroepen (VDAB)
• bezoeken van leerlingen van 5e leerjaar van alle scholen van Deinze aan bedrijven van Deinze (ism Rotary Deinze)

Organisatie Bibliotheek Deinze – Vrij Technisch Instituut Deinze – Techniekacademie GO! Erasmus Atheneum
Zaterdag 14 april 2018 van 10 tot 16 uur in de Bibliotheek van Deinze

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...