Boerinnen en consumenten bundelen krachten in ’t Schaaphof

Bioboerderij ‘T Schaaphof in Landegem zet een grote stap richting meer biologische groenten en fruit onder de kerktoren.  Opvallend is het sterke engagement van klanten en sympathisanten. Zij zetten samen met de vier boerinnen mee hun schouders onder de toekomst van de boerderij. Een coöperatief verhaal van lokale en duurzame voedselproductie. Een sociaal verhaal ook van gemeenschapsversterking.  In de zomer komen mensen hier samen een glaasje drinken op Oogst, een zomerbar op de boerderij. Op het depot in Aalter worden de pakketten samengesteld door Aalternatief, een groep jongvolwassenen met een beperking. Of hoe groenten kunnen verbinden en versterken.

“We zijn overweldigd.” De boerinnen van ’t Schaaphof zagen de teller van de coöperatie sinds de opstart vorige week snel stijgen. De verkoop van aandelen nam een vliegende start. “In enkele dagen tijd kwam via de crowdfunding meer dan 115.000 euro binnen. Als CSA (Community Supported Agriculture) bouwden we de voorbije jaren een nauwe band op met onze klanten. Het vertrouwen tussen boer en klant is groot, en de gedragenheid voor ons project bijgevolg ook. Dat voelen we al een tijd, en vertaalt zich nu in een groot engagement van onze klanten in de opstart van de coöperatie.”

Boerin Heleen licht de keuze voor een coöperatie toe: “Samen ondernemen heeft voordelen voor klant en boer. Door onze krachten te bundelen kunnen we het verschil maken.” Het gaat dan niet enkel over de gedeeld toekomstvisie en zorg voor milieu, mens en gezondheid. Ook in de dagelijkse werking biedt de coöperatie mogelijkheden. Door de verkoop van aandelen kan ‘t Schaaphof investeren in grond, landbouwwerktuigen, tunnelserres en een koelcel. Als coöperant krijg je een stem in de Algemene Vergadering en beslist zo mee over de toekomst van het bedrijf. Bovendien geniet je van verschillende voordelen, zoals bijvoorbeeld een belastingkrediet van 2,5% gedurende vijf jaar op de aankoopprijs van je aandelen.

De landbouwtraditie op ’t Schaaphof gaat ver terug in de tijd. In de 19e eeuw schapen, in de 20e eeuw een familiaal gemengd bedrijf met koeien, groenten, fruitbomen en meer. Sofie en Heleen starten in 2017 het volgende hoofdstuk, een biologische pluktuin voor groenten. Al snel komt er een aanbod van groentenpakketten bij en groeit daardoor het klantenbestand naar een 200-tal gezinnen. “Vorig jaar kwamen we op een kantelpunt” vertelt Sofie. “De vraag naar onze groenten bleef stijgen -de Corona-epidemie heeft daar zeker een rol in gespeeld- maar onze oppervlakte van 2 hectare was te beperkt om onze productie te verhogen”.

Einde 2021 komt 2 ha landbouwgrond verder in de straat te koop, en – na enkele weken tel- en rekenwerk- waagt ’t Schaaphof de sprong. Vier boerinnen staan ondertussen in voor het werk op en naast het veld. De extra grond wordt in de lente 2022 in gebruik genomen en zal plaats bieden aan extra groenten voor pakketten, markt en horeca, maar ook aan een houtkant, een poel en bomen. Dat laatste gebeurt met de steun van Regionaal Landschap Meetjesland. “Duurzaam boeren betekent ook oog hebben voor een mooi en biodivers landschap,” weet boerin Annelies. “Onze klanten genieten op die manier van eerljke producten en een veerkrachtig en aangenaam platteland.”

Dan de vraag die hen wel vaker wordt voorgeschoteld: of de keuze voor vier boerinnen bewust was? “Niet echt, al grijpen we het graag aan om een lans te breken voor de rol van vrouwen in de landbouw. Boerinnen staan wereldwijd in voor een groot deel van de voedselproductie. Hier in Vlaanderen leert de geschiedenis dat de rol van de vrouw op de boerderij altijd groot maar onderbelicht is geweest.” Het  vrouwelijk ondernemerschap bij ‘t Schaaphof onderscheidt zich door aandacht voor minder evidente zaken: zorg voor ons veld en gezin, tijd voor verstilling in de hectiek van een landbouwbedrijf, aandacht voor de natuur en elkaar, de waarde van beleving, en een grote nadruk op samenwerking met partners en het sociale aspect van de boerderij. 

Stap je ook mee in het verhaal van ‘t Schaaphof? Dat kan! Koop je biologische groenten op de boerenmarkt in Landegem, kom zelf plukken op de boerderij of neem een abonnement op fruit of groenten. Of maak het verschil door mee te investeren. Elk aandeel telt en helpt de plannen vorm geven. Alle info vind je www.tschaaphof.be. Samen gaan we voor een duurzame lokale voedselproductie, en zoveel meer!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...