SK Ooidonck Leerne krijgt zilveren ster na audit
Voetbal Vlaanderen wil de kwaliteitstandaard van de jeugdopleidingen van Vlaamse voetbalclubs steeds verder verbeteren. Het spoort de clubs daarom aan de jeugdopleiding aan een audit te laten onderwerpen. Voetbal Vlaanderen werkt voor de auditing samen met Double Pass. Double Pass is een onafhankelijk auditkantoor dat voetbalclubs doorlicht.
“We zijn bijzonder verheugd en trots dat we als enige gewestelijke club een zilveren ster krijgen op basis van een doorgedreven audit,” steken jeugdcoördinatoren Steven Feys (Bovenbouw) en Frederik Haelterman (onder- en middenbouw) hun tevredenheid niet onder stoelen of banken.
“We beschouwen het als een formele erkenning voor het kwaliteitsvolle en doordachte werk dat in heel de club in het algemeen en in de jeugdopleiding in het bijzonder wordt geleverd”, vult Frederik aan. Frederik is de bezieler achter de audit. Hij stak uren voorbereidend werk in documenten en vragenlijsten die in aanloop naar de audit ingediend werden.
Nadat de auditeurs van Double Pass het hele informatiebundel doorgespit hadden en bijkomende vragen hadden gesteld, vond een uitgebreid bezoek aan de club plaats. Daarbij werden leden van alle geledingen van de club bevraagd. Van spelertjes, over trainers, tot ouders en bestuursleden.
“Het meeste voldoening bezorgden ons de bevraagde spelertjes die in hun bewoordingen en één na één onze filosofie en visie toelichtten aan de auditeurs,” onderstreept Steven Feys. “Dat is het beste bewijs dat onze werkwijze gesmaakt wordt. Bij ons staat fun voorop, krijgt iedereen speelkansen, wordt er niet geëlimineerd op basis van goed of minder goed. Nieuwe spelers blijven welkom en ook gemotiveerde trainers, met of zonder ervaring, mogen zich altijd melden,” gaat Frederik verder.
Namens het bestuur vult Hans De Poortere aan: “Dat is onze functie en de maatschappelijke rol die we graag opnemen binnen het Groot-Deinse voetbalbestel. Spelers die elders uit de boot vallen, krijgen bij ons volop kansen. Soms zorgt de ongedwongen aanpak ervoor dat talent alsnog ontluikt. Sommigen spelen daarvan nu in het eerste elftal. Uit de audit blijkt dat we de waardering van spelers en ouders krijgen. We hopen nu dat ook ons stadsbestuur onze rol naar waarde schat en ons helpt in het wegwerken van enkele pijnpunten die ook in de audit duidelijk naar voren kwamen. Het gaat dan om de nijpende schaarste aan terreincapaciteit. We beschikken nu over 1 terrein. Om alle teams hun trainingen en wedstrijden een heel seizoen lang te laten afwerken op een degelijk bespeelbaar terrein, zou een kunstgrasveld alle problemen oplossen. We beseffen dat dit morgen niet mogelijk is, maar overmorgen zou een bemoedigend perspectief bieden. Nu moeten trainingen vaak afgelast worden, om het terrein te sparen voor de wedstrijden. Komt dat kunstgras of extra terreincapaciteit er niet, zullen we zoals andere Deinse clubs het aantal leden moeten inperken. Dat zou dan betekenen dat we onze maatschappelijke rol om ook de mindere goden te laten voetballen, niet langer zullen kunnen vervullen. Daar passen we liever voor.”