Belgisch kampioenschap Fitness en Bodybuilding BIFBB

Voormalig bodybuilding kampioen Vermeulen Ronny organiseert Belgisch kampioenschap fitness en bodybuilding BIFBB op 23 Oktober 2022 te Deinze in Brielpoort . 150 atleten mannen en vrouwen hebben zich ingeschreven om het tegen elkaar op te nemen in verschillende reeksen waaronder bikini fitness, women’s physique, men’s physique, classic physique, classic bodybuilding, bodybuilding, Fit Pairs en worden beoordeeld door deskundige juryleden. De IFBB international en ook de Belgische afdeling BIFBB is als enige fitness en bodybuilding federatie aangesloten bij het internationaal olympisch comité en hebben dan ook het world anti doping association charter ondertekend om ervoor te zorgen dat onze atleten in een zo natuurlijke te kunnen deelnemen aan wedstrijden.

Ronny Vermeulen is 63 jaar maar de wereld van het bodybuilden heeft hij nog lang niet achterwege gelaten. Ronny startte zijn carrière als zestienjarige jongen toen hij in 1974 begon te trainen bij Roland Pieters in Fitness Club Eeklo.
Ronny heeft zelf aan talloze wedstrijden deelgenomen in binnen en buitenland gedurende 20 jaar, op het toppunt van zijn bodybuilding carrière In 1994 heeft Ronny enkele weken in Los Angeles Santa Monica getraind de bakermat voor bodybuilders wereldwijd waar hij samen met grote bodybuilding kampioenen trainde zoals Arnold Schwarzenegger, Mike Mentzer in Gold’s Gym en Muscle Beach . Samen met zijn vrouw Marie-Jeanne baatte hij van 2000 tot 2015 de fitnessclub The Fitness House uit langs de Gaversesteenweg en een jaar later zag hij zijn zoon Jonathan Belgisch kampioen worden bij de junioren. Mede dankzij Ronny zal dit Belgisch kampioenschap op zondag 23 oktober voor het eerst in Deinze plaatsvinden.

“Sinds dit jaar ben ik verkozen tot secretaris van het BIFBB, de Belgische tak van het IFBB, Internationale Federatie van Bodybuilding en Fitness”, zegt Ronny. “Deze vereniging werd in 1946 opgericht door de broers Ben en Joe Weider. De Belgische afdeling organiseert jaarlijks twee wedstrijden, waaronder het Belgisch kampioenschap en het is 15 jaar geleden dat dit in de provincie Oost-Vlaanderen heeft plaatsgevonden. Ik ben Deinzenaar en zaal de Brielpoort leek mij de ideale locatie.”

“Aan het BK nemen zo’n 150 atleten deel en dit in verschillende categorieën”, legt Ronny uit. “Een bodybuildingwedstrijd is veel gevarieerder geworden dan in de jaren 70 en 80. Terwijl vroeger enkel de spiermassa van tel was, houdt de jury nu met veel meer andere aspecten rekening. Zo is er de categorie ‘bikini fitness’ voor vrouwen en dit in drie leeftijdscategorieën. In deze reeks kijkt de jury naar het totaalplaatje. De dames worden beoordeeld op hun algemeen uiterlijk voorkomen. Ze moeten wel getraind zijn, maar ze mogen niet te gespierd zijn. Hier kijken we streng op toe. Voor de meer gespierder deelneemsters zijn er andere reeksen zoals women’s fitness, bodyfitness en women’s physique. Indien een te gespierde vrouw deelneemt aan de bikini fitness-reeks, dan zal de jury haar bewust lager in de ranking plaatsen.”

“Hetzelfde geldt voor de mannen”, vervolgt Ronny. “In de categorie men’s physique moeten de atleten mooie spieren en goede looks, maar ze mogen niet te gespierd zijn. In de populairste reeks classic physique strijden de atleten voor het meest perfecte lichaam. Zij worden onderverdeeld in reeksen volgens lichaamslengte en gewicht. Zo mag een atleet van 1,70 meter groot niet meer wegen dan 76 kilogram. In de reeks bodybuilding vinden we de atleten zoals mezelf in de jaren 90 en Arnold Schwarzenegger. Door deze onderverdeling te maken, houden we het kampioenschap toegankelijk voor iedereen. Mits een goeie training en de juiste voeding kan iedereen in de prijzen vallen, als men zich maar voor de juiste reeks inschrijft. Daarom doen we voor de start van de wedstrijd ook een screening. Als we zien dat een atleet in een bepaalde reeks niet thuishoort, kunnen we hem of haar dat melden. Zo krijgt die atleet de kans om zich nog voor de juiste reeks in te schrijven. Het zou zonde zijn d
 at men zolang traint om dan een lage te score te behalen, alleen maar omdat men in de verkeerde reeks zat. Want vergis u niet: zo’n wedstrijd bodybuilding vereist heel wat voorbereiding. De meeste atleten trainen al minstens vijf jaar en de twaalf weken voor het BK wordt er extra intensief getraind.”

“Anabole steroïden en andere vormen van doping zijn uiteraard uit den boze”, zegt Ronny. “De jury zal hier ook streng op toekijken. Wanneer men abnormale zaken zoals een opgezwollen maag, wat wijst op het gebruik van groeihormonen, ziet, dan zal men de bewuste atleet lager in de ranking zetten. Vroeger werd er enorm veel doping gebruikt, maar toen had je nog niet al die verschillende reeksen. Sommige atleten hebben nu eenmaal de juiste genen om veel spiermassa op te bouwen. Andere hebben dat niet en zij zouden vroeger geen kans gemaakt hebben zonder het gebruik van middelen. Nu maakt men in iedere reeks kans om te winnen.”

Op zondag 23 oktober is er plaats voor 800 bezoekers in de Brielpoort. “Waarom mensen moeten komen? Voor het spektakel, natuurlijk. Dit zijn mooie wedstrijden en de winnaars krijgen prachtige trofeeën. Er zullen ook standen zijn met sportvoeding en fitnesskledij er is ook catering voorzien door de traiteur zaak Amaryllis.”

Tickets kosten 35 euro (60 euro voor viptickets) in voorverkoop en 45 euro aan de kassa. Meer info via [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...