Algemeen

Gentiel Acar wint NBN Sustainability Award met scriptie over hergebruik van dakisolatie

Gentiel Acar (UGent) wint de allereerste NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als dakisolatiemateriaal. In de bouwsector wordt isolatiemateriaal vandaag nog steeds verbrand bij renovaties of afbraken. Toch biedt het hergebruik van oud materiaal een kans om de ecologische voetafdruk te verminderen. 

SciMingo vzw en NBN bekronen met de NBN Sustainability Award de strafste scriptie rond duurzaamheid van het afgelopen academiejaar. De prijs is goed voor 1.500 euro. 

De verbranding van kansen

Ieder jaar komen er steeds meer isolatiematerialen vrij bij sloopprojecten. Toch lijken we er weinig mee te doen. “Sterker nog, we spenderen extra energie om het tot as te verbranden,” zegt Acar. Hij onderzocht voor zijn scriptie hoe herbruikbaar minerale wol kan zijn als isolatiemateriaal. Minerale wol heeft een levensduur van 60 jaar, maar bij afbraak of renovatie van platte daken belanden grote hoeveelheden na amper 20 jaar al in de container. 

Creativiteit bij sloop en hergebruik

“Bij de ontmanteling door dak- en sloopaannemers treedt er kleine schade op. We moeten daarmee leren omgaan als we isolatie willen hergebruiken, maar we moeten ook extra tools ontwikkelen die de ontmanteling efficiënter maken.” Acar voerde verschillende testen uit om na te gaan hoe goed de hergebruikte isolatie presteerde volgens de huidige normen. Daaruit bleek dat oude isolatie even goed werkt als nieuwe isolatie, buiten op het vlak van waterafstoting. “Bij hergebruik moeten we dus zeker rekening houden met een beetje schade en degradatie.” Dit kan door oude isolatie bijvoorbeeld te gebruiken als onderlaag in combinatie met een nieuwe laag isolatie erbovenop of door de isolatie te hergebruiken in vloeren en muren, waar vocht minder problemen vormt. 

Een moeilijke keuze

Op 31 oktober moesten de vier genomineerden hun scriptie verdedigen voor de jury van NBN. “Het waren stuk voor stuk sterke kandidaten met interessante scripties die op een voortreffelijke manier gepresenteerd werden,” aldus de juryvoorzitter Marc Van Overmeire. De keuze bleek dan ook heel moeilijke. “Maar de praktische aanpak en aangereikte oplossing van Gentiel Acar gaven de doorslag!”

Acar kreeg op 8 november de prijs uitgereikt in het stadhuis van Brussel. 

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Share
Published by
Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Recent Posts

Wontergem maakt zich op voor een bruisende Meikermis 2025

Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 mei staat Wontergem opnieuw helemaal op z’n…

3 dagen ago

De Katrol Deinze krijgt kwaliteitslabel voor studie – en gezinsondersteuning bij kwetsbare gezinnen

Op woensdag 23 april ontving de Katrol Deinze na een positieve evaluatie het kwaliteitslabel van…

3 dagen ago

Deinze telt opnieuw mee met Straatvinken

Op donderdag 22 mei 2025 vindt de achtste editie van Straatvinken plaats. Tussen 17 en…

3 dagen ago

Buurtbudget Deinze: jouw idee, onze steun

Samen met jou wil Stad Deinze van jouw buurt een fijnere plek maken. Na goedkeuring…

3 dagen ago

Zilver voor SPORTAC86 op Europees kampioenschap acrogym in Luxemburg

Een schitterende prestatie voor SPORTAC86 op het Europees kampioenschap Acrobatische Gymnastiek (European Age Group Competitions)…

3 dagen ago

Skillstrack voor jonge fietsers

Sinds vrijdag 25 april werd aan de achterzijde van sporthal Palaestra een gloednieuwe skillstrack voor…

4 dagen ago