Open Monumentendag – Onderweg in tijd en ruimte tussen Poesele, Vinkt en Meigem
Op zondag 8 september trekken we op Open Monumentendag naar drie prachtige dorpen Poesele, Vinkt en Meigem. Het thema ‘en route’ hebben we samen met het comité figuurlijk benaderd. We zochten interessante locaties die doorheen de tijd veranderingen ondergingen. Het onderweg zijn tussen verleden, heden en toekomst. Via een bewegwijzerde fietstocht (14 km) kan je de opengestelde monumenten tussen 10 en 18 uur bezoeken. Er zijn negen halteplaatsen. Op vier plaatsen krijg je uitleg van een gids.
“Dat we dit jaar de link heel mooi kunnen leggen tussen de visie van onze stad Onderweg naar de stad van morgen durft Deinze te verbinden met de uitwerking van Open Monumentendag, maakt dat we inzetten op een brede stadsstructuur” vertelt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor onroerend erfgoed. “Tijdens een activiteit zoals Open Monumentendag kan de dienst Cultuur/Erfgoed rekenen op de dienst Communicatie, de dienst Omgeving en de Technische Uitvoeringsdienst voor de uitwerking. Voor de inhoud werken we al jaren samen met de twee erfgoedverenigingen (Dunsa en Het Land van Nevele) die onze stad rijk is. Vinkt, Poesele en Meigem werden in de meidagen van 1940 hard getroffen. We verbinden deze dorpen en het tussenliggende landschap via het oorlogsverhaal. We zitten ook op een ankerpunt in het gebruik van onze religieuze gebouwen. Drie kerken met een verschillende status in het kerkenbeleidsplan en op een verschillende timing in hun toekomstvisie staan in de picture. De hoeve Goed ten Briele in Poesele krijgt ook een nieuwe bestemming. Vele hofsteden moeten door de landbouwproblematiek op zoek naar een nieuwe invulling. Tabula Rasa zou de erfgoedwaarden van deze interessante sites oneer aandoen. De manier waarop de huidige eigenaars omgaan met deze erfgoedwaarden toont dat herbestemming zeker binnen de mogelijkheden valt. Bijzonder is ook dat je op Open Monumentendag de zoldering van de kerk van Poesele kan bezoeken na inschrijving. De negen halteplaatsen zijn verbonden met een bewegwijzerd fietsparcours. Op vier plaatsen geven gidsen je deskundige uitleg, op andere krijg je meer informatie in de gratis brochure. En we hopen de bezoekers te kunnen prikkelen met erfgoedpareltjes waar we anders achteloos voorbijlopen.”
Dit jaar zijn er ook vier randactiviteiten:
- De belleman voorziet elke locatie van een roep. In de gekende ‘aandacht aandacht’-stijl zal hij enkele weetjes vertellen. Dit op volgende tijdstippen:
- Vinkt: 10.15 uur en 14.15 uur
- Meigem: 11 uur en 15 uur
- Poesele (kerk): 11.45 uur en 14.45 uur
- Poesele (hoeve): 12.30 uur en 16.30 uur
- Het orgel van de kerk van Poesele is een beschermd instrument dat voor de gelegenheid muzikaal terug tot leven gewekt wordt door Stefaan Schampheleer en Mare Dielissen om 14 uur, 15 uur en 16 uur.
- In het koor van de kerk van Poesele kan je een reportage van 13 minuten bekijken over De Bevrijding in 1944. Op OMD is het 80 jaar geleden dat onze streek door de Polen werd bevrijd.
- Kunstzomer Leiestreek strijkt neer in de kerk van Poesele. Geniet van het werk van kunstenaars Kichou, Mag Vermeiren en Marleen Moerman.
De rode draad doorheen het parcours is hoe heden en verleden communiceren met elkaar in onze stad. Je kan starten op elke gegidste locatie waar je een brochure kan bekomen. We fietsen langs gekende wegen waar we de nadruk gelegd hebben op het religieuze erfgoed, de oorlogsgeschiedenis en herbestemmingen. De relatie dus tussen verleden, heden en toekomst. Kom de verhalen achter deze locaties ontdekken tijdens Open Monumentendag.
Een overzicht van de bezienswaardigheden (halteplaatsen):
- Centrum Vinkt: aandacht voor de oorlogsgeschiedenis en de Sint Bartholomeuskerk.
- Wijk Kruiswege: onlosmakelijk verbonden met het oorlogsverleden, een cruciaal kruispunt tijdens de meidagen van 1940.
- Sint-Niklaaskerk Meigem: een kerk met een interessante relikwie en de match tussen het oorlogsverleden en processieheden.
- Zwart Huizeke: getuige van een zwarte bladzijde in de Tweede Wereldoorlog.
- Wijk Spoele: landschappelijk belangrijk geweest tijdens de meidagen 1940, met gruwelijke gevolgen.
- Poekebeek en omgeving: landschappelijk belangrijk geweest tijdens de meidagen 1940, met gruwelijke gevolgen. De gelijkheid in verleden tussen Nevele en Deinze werd tijdens de meidagen 1940 al duidelijk. Verschillende dorpen, hetzelfde lot.
- Sint-Laurentiuskerk Poesele: uniek bezoek aan de zolderverdieping met zicht op de gewelven van het schip en koor, opgeluisterd door het beschermd orgel in de namiddag.
- Goed ten Briele Poesele: een agrarische site op een kruispunt tussen verleden, heden en toekomst. Een toplocatie.
- Landschap vertaald in historische gebeurtenissen: hoe het glooiende landschap van invloed kon zijn op de oorlogsomstandigheden voel je het best als je tussen Poesele en Vinkt fietst.
Praktisch
Zondag 8 september tussen 10 en 18 uur.
De gratis infobrochure is op de gegidste halteplaatsen te verkrijgen. Nadien kan je de brochure verkrijgen bij de dienst Cultuur in Leietheater en de dienst Evenementen en Toerisme in Leiespiegel.
Via de erfgoedapp krijgt de wandeling een duurzamer karakter.
Het parcours met de halteplaatsen kan je vanaf 30 augustus downloaden op www.deinze.be/openmonumentendag. Vol trots kunnen we ook de programmapagina die Herita opmaakte, voorstellen: www.openmonumentendag.be/deinze