In 2017 werd zowel in gemeente Nevele als in stad Deinze een kerkenbeleidsplan goedgekeurd. In 2019, na de fusie, werden deze kerkenbeleidsplannen herbevestigd. Het Eredienstendecreet bepaalt dat elke gemeente in Vlaanderen vanaf 2025 een actueel kerkenbeleidsplan moet hebben. Een actualisatie van de huidige plannen drong zich op. Het voorbije anderhalf jaar is in nauwe samenwerking met vertegenwoordiging van de kerkbesturen en het stadsbestuur gewerkt aan een nieuw kerkenbeleidsplan.
De Heilige Maria Magdalenaparochie behoort tot het dekenaat Deinze in het bisdom Gent en is de naam van de katholieke geloofsgemeenschap in Deinze. De eindverantwoordelijke van deze parochie is de pastoor-moderator. Naast het parochieteam zijn ook de lokale parochieploegen en kerkfabrieken die de parochiekerken beheren, betrokken. De parochie werkte een nieuwe pastorale visie uit. Deze visie is de basis voor het nieuwe kerkenbeleidsplan.
Deinze heeft 19 kerken. De kerk van Poesele is sinds 1 januari 2022 onttrokken aan de eredienst. Voor de kerk in Zeveren is de procedure lopende. Voor de zeventien overige parochiekerken is in het kerkenbeleidsplan de toekomstvisie per kerk bepaald.
Acht parochiekerken blijven behouden voor de eredienst
Acht van de zeventien parochiekerken blijven op lange termijn behouden voor de eredienst.
De Stad is eigenaar van vijf van deze kerken. Het gaat om de dekenale kerk (Onze-Lieve-Vrouwkerk), Sint-Pauluskerk (Petegem), Sint-Amandus en Jobkerk (Astene), Sint-Blasius en Sint-Margrietkerk (Landegem), Sint-Mauritius en Gezellenkerk (Nevele), Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk (Bachte-Maria-Leerne), Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptistkerk (Bachte-Maria-Leerne) en Sint-Bartholomeuskerk (Vinkt).
Initiatieven die, met respect voor het normale gebruik van de parochiekerk, de betekenis van het kerkgebouw in al zijn aspecten kunnen versterken en bevorderen, zijn mogelijk in deze parochiekerken. Bijvoorbeeld een rondleiding, concert, voordracht, conferentie of tijdelijke tentoonstelling met respect voor de kerk en het kerkgebouw. De terbeschikkingstelling van het kerkgebouw voor religieuze activiteiten van andere katholieke of christelijke geloofsgemeenschappen is ook mogelijk in overleg met de pastoor, de parochieploeg en het kerkbestuur.
Neven- of herbestemming mogelijk voor negen parochiekerken
Voor de overige negen parochiekerken is een neven- of herbestemming van het kerkgebouw mogelijk als een opportuniteit zich voordoet. Dat kan op korte, middellange of lange termijn. Zolang zich geen gelegenheid voordoet, wordt de kerk behouden voor de eredienst op voorwaarde dat er ter plaatse nog een dragende kern en een voldoende sterke kerkfabriek is. De Stad is eigenaar van alle negen kerken. In deze kerken hebben er gemiddeld een drie- à viertal vieringen per jaar plaats, ook enkele doopsels, huwelijken en begrafenissen. Het gaat om volgende kerken: Sint-Eligiuskerk (Vosselare), Sint-Niklaaskerk (Meigem), Sint-Radegundiskerk (Merendree), Sint-Agneskerk (Wontergem), Sint-Martinus en Sint-Antoniuskerk (Deinze), Sint-Jan-Baptistkerk (Grammene), Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk (Hansbeke), Sint-Martinuskerk (Sint-Martens-Leerne) en Sint-Martinus en Sint-Eutropiuskerk (Gottem).
Het kerkenbeleidsplan bevat de langetermijnvisie.
Het is niet realistisch, ook niet de bedoeling, om voor al deze kerken op korte of middellange termijn een neven- of herbestemming te realiseren. De vertaalslag van het kerkenbeleidsplan voor de komende zes jaar wordt meegenomen in het meerjarenplan van de stad 2026-2031 en zal in december 2025 aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.
“Onze stad evolueert en ook het gebruik van kerkgebouwen verandert”, zegt Marleen Vanlerberghe, schepen bevoegd voor kerkfabrieken. “Dit kerkenbeleidsplan zorgt ervoor dat we respectvol omgaan met de toekomst van elke parochiekerk, met oog voor zowel eredienst als mogelijke neven- of herbestemmingen. Het is een flexibel en gedragen plan dat inspeelt op de noden van vandaag en morgen.”
“Met dit geactualiseerde kerkenbeleidsplan bewaken we het waardevolle religieus erfgoed van Deinze en zorgen we tegelijk voor een toekomstgerichte invulling van onze parochiekerken”, besluit burgemeester Rutger De Reu. “Dit plan is het resultaat van een intense samenwerking met alle betrokken partners en biedt een evenwichtige visie waarin eredienst, gemeenschap en erfgoed hand in hand gaan.”
Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 mei staat Wontergem opnieuw helemaal op z’n…
Op woensdag 23 april ontving de Katrol Deinze na een positieve evaluatie het kwaliteitslabel van…
Op donderdag 22 mei 2025 vindt de achtste editie van Straatvinken plaats. Tussen 17 en…
Samen met jou wil Stad Deinze van jouw buurt een fijnere plek maken. Na goedkeuring…
Een schitterende prestatie voor SPORTAC86 op het Europees kampioenschap Acrobatische Gymnastiek (European Age Group Competitions)…
Sinds vrijdag 25 april werd aan de achterzijde van sporthal Palaestra een gloednieuwe skillstrack voor…