Maja Koitsjeva uit Petegem organiseerde reeds actie voor Bulgaarse weeshuizen

De BBC-documentaire over de schrijnende toestanden in de Bulgaarse weeshuizen deed en doet heel wat stof opwaaien. De Vlaamse overheid is echter al lang actief in de Bulgaarse weeshuizensector, maar ook in andere landen van Oost-Europa is de toestand even erg.

Opvallend is wel dat er in 1997 in Vlaanderen een privé actie werd opgestart door de Bulgaarse Maja Koitsjeva die in Petegem bij Deinze woont. Zij werkt als vertaalster voor verschillende instellingen, o.a. voor justitie.

De vzw SOS Weeshuizen Bulgarije die zij opzette met vier mensen uit Antwerpen genoot echter lang niet de (pers)weerklank van de documentaire. In de brief van de dag in de Morgen van vandaag schrijft ze: "De organisatie had goede bedoelingen. We hadden rechtstreeks contact met Bulgaarse ngo's die de steun voor de weeshuizen probeerden te coördineren. Wij waren zeer gemotiveerd, misschien zelfs te idealistisch. Maar we waren geen mediafiguren, geen politici. Wij waren gewone mensen met bescheiden middelen. Wij wisten ook wat er in de weeshuizen gebeurde, maar niemand wilde naar ons luisteren. Wij hadden onze bescheiden middelen en waren bezield door de liefde voor Bulgarije, voor de kinderen, de oude mensen, het lijden van ons volk. En wij wilden iets veranderen."

Maja is ervan overtuigd dat de uitzending eigenlijk een vertekend beeld geeft over Bulgarije, dat reeds een hele evolutie doormaakte sinds de val van het communisme.  Zij geeft af en toe voordrachten over Bulgarije en Oost-Europa en kan worden bereikt via het mailadres [email protected].

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...