Kerkuilen zijn van oorsprong rotsbewoner maar hebben zich in onze streken goed kunnen aanpassen door gebruik te maken van oude grotere gebouwen zoals kerken,kastelen enz.. Hun legsel is meestal 2 to 4 eieren , dit vanaf begin april.

Jong leven in Machelen!

Het uitbroeden duurt ongeveer 30 à 34 dagen. In een “goed muizenjaar” kan er een tweede legsel zijn, ongeveer in augustus. Het voedsel van de kerkuil bestaat hoofdzakelijk uit muizen en vooral spitsmuizen . Deze laatste soort muizen vind men niet terug in de braakballen van andere uilensoorten. Als voorbeeld hierbij de resultaten van het pluizen van de braakballen van vorig jaar:

spitsmuizen=60,5% – woelmuizen=24,5% – ware muizen=13,5% – vogels=1,5%

Een volwassen kerkuil moet ongeveer 80 gram voedsel per dag innemen. Met een spitsmuis van 10 gram wordt het dus een zware opdracht om voldoende voedsel op tafel te krijgen endit ook nog voor een kroostrijk gezin.

De verspreiding van kerkuil is deels onbekend. Vroeger was deze vooral terug te vinden in kerktorens, maar de laatste jaren worden meer en meer kerktoren afgesloten wegens overlast van kauwen en duiven waardoor de kerkuil op zoek moet naar andere locaties. Deze zijn vooral open stallingen van boerderijen, oude fabriekpanden enz.

De info betreffende deze locaties ontbreekt grotendeels . Indien er nog plaatsen gekend zijn binnen ons werkingsgebied – groot Deinze ,Machelen,Olsene – mogen deze altijd gemeld worden aan onze afdeling.

PS: overlast van kauwen,duiven  op kerktorens kan gemakkelijk opgelost worden door de toren af te sluiten met uitzondering van één invliegopening waarvoor een speciale nestkast wordt geplaatst.

Tekst en foto’s van Etienne Colpaert – Info via http://www.leerne.behttp://www.deinzeplus.be

Delen op: