Europese jongerenuitwisseling tussen Moers (D) en Deinze

van 25 t/m 28 september 2012

Op 6 januari 2012 ontving de Stad Deinze de provinciale titel ‘Europese Gemeente 2011-2012’ met het thema ‘Waartoe de mens in staat is’, de herinnering aan oorlogsmisdaden op burgers in Europa.

De jongerenuitwisseling is een belangrijke item in dit dossier.

Van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 september 2012 zullen 4 meisjes, 3 jongens (17-18jarigen) en 2 begeleiders van het Jugendsozialzentrum in Moers (D) het leven op school in Deinze deels volgen. Het programma is uiteraard aangepast aan het thema en/of bijgewerkt. Zij overnachten in de jeugdherberg in Gent achter de hoge muren van het Gravensteen.

Voorstelling Barbaraschule, Jugendsozialzentrum Moers (SCI):
De ‘Barbaraschule’ is een sociaal opvangnet voor ± 2000 cliënten/patiënten van alle leeftijden. De afdeling ‘Jugendhilfe/Jugendberufshilfe’ helpt en begeleidt jonge kinderen en jongeren van 0 tot 26 jaar die het op een bepaald moment moeilijk hebben of totaal schoolmoe zijn. De SCI-Moers behoort tot de wereldwijde organisatie van Service Civil International, dat in 1920 door Pierre Ceresole opgericht werd. Die instelling in Moers gaat creatief, preventief en integratief te werk en wordt gesteund door het Land Nordrhein-Westfalen.

Op dinsdag 25 september om 9u15 ontmoeten de 16 leerlingen Moderne Talen van Campus Sint-Hendrik uit Deinze de jongeren uit Moers aan de ingang van het Memoriaal in Breendonk. De rondleiding ter plaatse gebeurt voor alle leerlingen in het Duits.
In de namiddag krijgen zij – opnieuw gezamenlijk – een geleid bezoek in het Nederlands aan de verschillende culturele gemeenschappen in Antwerpen met accent op de Turkse cultuur. De Deinse leerlingen verzorgen de vertaling in het Duits. De heer Diether De Coninck, leerkracht Duits, begeleidt de groep en helpt waar nodig.

Op woensdag 26 september treft de Duitse jongeren zich in het K.A. Erasmus in Deinze en ontmoeten zij enkele leerlingen, afdeling hout. De Duitse jeugd bouwt voor hun Deinse vrienden een insectenhotel. Het nodige materiaal brengen zij zelf mee. De heer Luc Desserranno, leerkracht hout, zorgt voor de nodige begeleiding. Het insectenhotel kan nadien in de tuin van de school geplaatst worden.

Donderdag 27 september staat het bovenvermeld thema opnieuw centraal. Wel blijven we in eigen stad. De leerlingen van Campus Sint-Hendrik uit Deinze hebben o.l.v. de heer Bart Laureys, leerkracht geschiedenis, en de heer Jozef Verheye van het comité ‘Vinkt, waartoe de mens in staat is’ het gebeuren ‘Vinkt – Meidagen 1940’ onder de loep genomen en nemen de Duitse jongeren mee op fietstocht. Zij vertrekken om 13u aan de school en begeven zich via het Congoplein, Schipdonkkanaal naar Meigem en Vinkt, het decor van een wreed oorlogsdrama. Op de verschillende plaatsen waar gruwelijkheden tegen de mensheid gebeurd zijn, houden ze halt. De commentaren worden verzorgd door de leerlingen zelf.

Het eindpunt is het centrum van Vinkt aan de Executiemuur, het Memoriaal en de reflectieruimte. Deze laatste is er om de nagedachtenis aan de gebeurtenissen te bewaren en de universele betekenis ervan te stimuleren. Er werd gestreefd historisch verantwoorde informatie aan te bieden, die de verschillende invalshoeken belichten. De reflectiefilm met projectie op 3 wanden leidt de bezoeker in de gebeurtenissen van mei 1940.

Voor bovenstaande programma en medewerking danken we:
– Leiepoort, Campus Sint-Hendrik en de leerkrachten Diether De Coninck, Bart Laureys en Christine Vaneeckhaute
– K.A. Erasmus en de leerkrachten Johan Block en Luc Desserranno
– comité ‘Vinkt, waartoe een mens in staat is’ en de heer Jozef Verheye.
Meer info:
Dienst toerisme / V.V.V.-Leiestreek
Albert Saveryspand
Emiel Clausplein 4, 9800 Deinze
09 380 46 01 & 02
[email protected][email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...