Week van de Fairtrade 3 – 13 oktober
In tijden van globalisering kunnen we niet langer zeggen dat de derdewereld ver van ons bed ligt. Het fruit dat we eten, de koffie en de thee die we drinken, de kleren die we aantrekken, de elektrische apparaten die wij gebruiken, het materiaal waarmee we onze huizen bouwen en inrichten, aardolie in al zijn vormen, “het komt allemaal uit het Zuiden”.
Stad Deinze wil op haar beurt op een correcte manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden en op die manier een brug te slaan tussen Noord en Zuid. Daarom nam het stadsbestuur reeds in 2010 de beslissing om te streven naar de titel van Fairtradegemeente. Dit initiatief werd ook door de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) zeer positief onthaald.
FairTradeGemeente is een campagne van 4 organisaties: Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. Door middel van 6 criteria spelen ze in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier maken ze mensen warm voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame landbouw.
Op 28 juni 2012 keurde de gemeenteraad een resolutie goed waarin zij verklaart “er principieel mee in te stemmen dat in het kader van een duurzaam beleid (op sociaal, ecologisch en economisch vlak), bij de aankoop van producten aandacht wordt besteed aan de prijs die de producenten in ontwikkelingslanden voor hun product krijgen en aan hun arbeidsomstandigheden.” De reeds eerder genomen beslissing van de introductie van fairtrade koffie voor personeel en vergaderingen, fruitsap en wijn op recepties werd hiermee bevestigd.
Recent werd de nieuwe stuurgroep van de GROS samengesteld. Onder het voorzitterschap van dhr. Guido Van Havermaet en bijgestaan door Leen Martens (secretaris), Elsy Herman (penningmeester) en Katrien Demarey (bestuurslid), zullen zij samen met de Stad Deinze mee impulsen geven en Deinzenaren mobiliseren tot het behalen de titel Fairtradegemeente. Hierin speelt de Trekkersgroep (criterium 5 van de campagne) een heel belangrijke rol. Een Trekkersgroep neemt immers de nodige initiatieven om de titel te behalen. Nadien zorgt die groep voor de continuïteit van de campagne en is ze verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling. Daaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds een FairTradeGemeente is.
Behalve de resolutie van de gemeenteraad (criterium 1) en de oprichting van een Trekkersgroep (criterium 5) neemt de stad nog meer stappen om de titel te behalen.
Zo start de buitenschoolse opvang De Brieltuin in september met een maandelijkse Fairtrade-dag door het aanbieden van een fairtradeproduct als vieruurtje (drankje of versnapering) en spelmateriaal met het fairtrade thema.
Stad Deinze zal ook actief deelnemen aan de Week van de Fair Trade.
Van 3 tot 13 oktober 2012 vindt de 11de editie van de Week van de Fair Trade plaats. Deze jaarlijkse campagne plaatst fair trade in de spotlights in heel België. Dit gebeurt zowel op nationaal als op lokaal vlak. Tien dagen lang worden op verschillende plaatsen in België fairtradeactiviteiten georganiseerd: een kookworkshop, een kwis, een debat, een concert…
Deinze plant in deze periode twee actiemomenten om Fair Trade in de kijker te zetten:
• Op zaterdag 6 oktober vindt u onze enthousiaste trekkersgroep ‘Fair TradeGemeente’ terug op de wekelijkse markt te Petegem. U zult er niet naast kunnen kijken en een bezoekje aan hen zal zeker de moeite lonen.
• Kunt u zich in de voormiddag niet vrijmaken? Geen nood: in de namiddag is de trekkersgroep terug te vinden tijdens het jaarlijkse evenement ‘Truckfun’ aan de Brielpoort en dit tussen 14u00 en 17u00.