Deinze Hartveilig

In 2009 kocht het stadsbestuur van Deinze samen met het O.C.M.W. 3 AED-toestellen aan. Een toestel werd aan het Rode Kruis Deinze geschonken, die het in hun tweede ziekenwagen plaatste. Het O.C.M.W. plaatste het toestel in de Rekkelinge en het derde toestel werd aan het bedieningsgebouw van de Tolpoortbrug bevestigd. De brandweer en Palaestra waren reeds eerder in het bezit van een AED-toestel. Hiermee neemt Deinze deel aan het project “Steden en Gemeenten Hartveilig” van het Rode Kruis Vlaanderen (www.hartveilig.be).

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een moeilijke naam voor een eenvoudig apparaat dat ook jouw leven kan redden. Via twee elektroden die op het lichaam gekleefd worden, dient het toestel per keer een schok toe aan een patiënt die plots te maken krijgt met ernstige hartritmestoornissen of een hartstilstand. Na het toedienen van deze schokken, kan het hart zelf weer een hartritme krijgen. Het analyseert bovendien automatisch of de persoon in kwestie wel degelijk een hartstilstand heeft. Dankzij deze gebruiksvriendelijke toepassing kunnen omstaanders, nog vóór de ambulance ter plaatse is, starten met het reanimeren van de patiënt. Daardoor worden zijn of haar overlevingskansen aanzienlijk vergroot.

Elk jaar worden in ons land 10.000 mensen getroffen door een plotse hartstilstand. Dit gebeurt meestal thuis, op straat, op het openbaar vervoer, op het werk of op het sportveld. Om een fatale afloop te voorkomen is het belangrijk om na een hartaanval binnen de zes minuten te starten met de reanimatie. Een snelle reanimatie in combinatie met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk.

Het toestel is eenvoudig te bedienen omdat het zelf vertelt aan de omstaanders wat er verder moet gebeuren. Maar, om de kans op succes te vergroten, is een opleiding aangeraden.

Het stadsbestuur biedt in samenwerking met het Rode Kruis de mogelijkheid aan de inwoners van Deinze om een opleiding ‘reanimeren en defibrilleren’ te volgen.
Deze opleiding gaat door op donderdag 27 september van 18u45 u tot 22u00 in het Rode Kruislokaal in de Louis Dhontstraat 17 en wordt gratis aangeboden.

Info:
Wie geïnteresseerd is om deze opleiding te volgen kan zijn naam opgeven bij de dienst Sociale Zaken op het nummer 09/381.95.04-05 of per mail: [email protected] en dit ten laatste op woensdag 26 september 2012. Er worden maximum 15 personen toegelaten, snel inschrijven is dus de boodschap.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...