Reizende journalist Rudi Rotthier wint Vlaamse Noord-Zuidpersprijs. Koen Vidal wint aanmoedigingsprijs stad Deinze

Rudi Rotthier palmde met een artikelenreeks in Knack over Pakistan de jury van de Vlaamse Noord-zuidpersprijs in en wint hiermee 3.000 Euro. De auteur was vrijdag jl. niet zelf aanwezig, maar zijn broer Rony nam in Deinze de prijs in ontvangst van Karel Tobback, kabinetschef van de Vlaamse minister-president Kris Peeters, die zich had laten verontschuldigen. Koen Vidal won dan weer de aanmoedigingsprijs van de stad Deinze (1.000 Euro), met een beklijvende artikelenreeks over Congo, die in De Morgen verscheen.


Een leesclub van de vereniging las gedurende twee jaar alle artikels in de Vlaamse pers over het Zuiden en bood de jury een selectie van zeventien artikels aan uit De Standaard, De Morgen, MO en Knack.

Over de winnaars

Rudi Rotthier, de winnaar van de Vlaamse Noord-Zuidpersprijs, is niet alleen een journalist maar ook een schrijver van boeiende reisverhalen. Van 1980 tot 1989 werkte hij voor de krant De Morgen, maar sindsdien verscheen zowat jaarlijks een reisboek. Hij bevindt zich op dit ogenblik in India, want er is alweer een publicatie in voorbereiding.
“Voor de artikelenreeks in Knack over het Pakistan van na de overstromingsramp, die verscheen in september en oktober 2010, combineerde hij met succes beide vaardigheden. Hij liet een aantal interessante mensen aan het woord komen. De twaalfkoppige jury was vol lof over het werk. Opmerkingen als inhoudelijk sterk, genuanceerd en een heldere taal waren maar enkele lofbetuigingen. Iemand constateerde met genoegen dat de winnaar terugkeerde tot de oude school van de journalistiek, waarbij meerdere standpunten naast elkaar worden geplaatst, om zo grondig mogelijk tot de kern van de zaak te komen” deelde juryvoorzitter Jacques Eelbode mee.
De reeks van Rotthier kwam trouwens tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek. Eén van de kernopdrachten van de instelling is het bevorderen van kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en daarbuiten. Hun keuze om iemand als Rotthier naar Pakistan te sturen, is dan ook een voltreffer geworden.

De artikelenreeks leidde overigens tot het boek ‘De Lont aan de Wereld’ (2011), over Pakistan in tijden van terreur en overstromingen.

Rudi Rotthier werkt op dit ogenblik aan artikelen en een boek over Spinoza en Nederland, met de bedoeling om basiselementen uit Spinoza’s filosofie (vrijheid van meningsuiting, gelijkheid van mensen, onderschikking van de kerk aan de staat, de waarde van opvoeding tot nadenkende burgers) te toetsen aan het huidige Nederland. Opnieuw met artikelen voor Knack en een boek dat door Atlas zal worden uitgegeven. Het boek is gepland voor midden 2013.

De tweede prijs – die wordt aangeboden door de stad Deinze – gaat naar de ervaren journalist Koen Vidal van De Morgen. Hij is er de chef buitenland en wordt als een expert van het Afrikaanse de Grote-Meren gebied beschouwd, met veel interesse voor het verhaal van kinderen en jongeren. Zo bezocht hij samen met fotograaf Stephan Vanfleteren een paar jaar geleden Congo, wat resulteerde in het zeer goed ontvangen boek boek Futur simple.
Congo is trouwens ook het onderwerp van zijn winnende artikelenreeks, die verscheen in augustus 2011. Vidal zet er zes ontwikkelingswerkers naast elkaar. Hun getuigenissen zorgen voor een aantal sterke inzichten over het complexe land. De jury loofde bovendien de interessante invalshoeken, het kwalitatief gedegen werk en de positieve boodschap. De toekomst van de ontwikkelingssamenwerking zal zich hoe dan ook heen en weer dienen te bewegen tussen diverse culturen, benadrukte iemand en de winnaar is hier goed in geslaagd.
De Stichting Filip Decock

De Stichting – in samenwerking met het Vlaamse Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) – reikte voor het eerst de Vlaamse Noord-Zuidpersprijs uit. Vlaamse journalisten die schrijven over de Derde Wereld, krijgen op die manier een mooie erkenning. De prijsuitreiking werd opgeluisterd door de harmonie Vrank en Vrij uit Nazareth, die onlangs nog optrad op Odegand.

De vereniging in Deinze werd in 1989 in Deinze opgericht ter nagedachtenis van Filip Decock (°1954), radionieuwslezer bij de toenmalige BRTN en actief wereldwinkelier. Hij overleed in 1988 aan de gevolgen van multiple sclerose. Sinds 1990 werd door de Stichting tweejaarlijks de wedstrijd “journalistiek en Derde Wereld” georganiseerd en de prijs Filip Decock uitgereikt, later aangevuld met een aanmoedigingsprijs van de Stad Deinze.

Vanaf 2005 werd op initiatief van Vlaams minister Geert Bourgeois via het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) een jaarlijkse Vlaamse Noord-Zuidpersprijs uitgereikt. Dit project wordt dus nu verder gezet door Vlaams minister-president Kris Peeters, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, via de Stichting Filip Decock.

De initiatiefnemers willen Vlaamse journalisten bekronen, die door middel van een artikel(reeks) een vernieuwende bijdrage leveren in de kennis en bewustwording inzake de Derde Wereld. Bij de beoordeling van de artikels wordt door de jury o.a. rekening gehouden met de toegankelijkheid van de bijdrage, het vernieuwende karakter, het appelleren aan betrokkenheid, de originele invalshoek en de keuze van een vernieuwend, verfrissend thema.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...