Viering 125 jaar Bietenoogst op 20 september

Het majestueuze schilderij Bietenoogst, geschilderd door Emile Claus en tevens dé blikvanger van het Museum van Deinze en de Leiestreek, bestaat dit jaar 125 jaar. Dit wordt op zondag 20 september 2015 gevierd met een spetterend feest met een officiële opening van een nieuw ingezaaid bietenveld op de locatie waar het schilderij indertijd geschilderd werd, een kunstperformance, lunch, optreden, kinderanimatie en fietszoektocht. Er wordt ook een speciale Twitteraccount gemaakt waarop de hele dag door informatie zal gepost worden: @Bietenoogst. Er kan getweet worden met de hashtag #Bietenoogst125. Het Museum van Deinze en de Leiestreek is die dag gratis toegankelijk.

FAKE Bietenoogst

Emile Claus begon vermoedelijk al in het najaar van 1889 of zelfs 1888 aan zijn schilderij “Bietenoogst”, in de periode dat de bieten van het veld werden gehaald. In juli 1890 werkte Claus het schilderij af. Dit jaar bestaat het werk 125 jaar, en dat wil het Museum van Deinze en de Leiestreek niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Nieuw bietenveld
Op de locatie waar Adèle Rogghe en haar echtgenoot Henri Van Laere 125 jaar geleden bieten met een spade, bietensteker en driewielkar van het veld haalden, werden opnieuw zaadjes geplant. Dit was echter geen sinecure. Het veld moest geëffend worden en ook het zaaien zelf was arbeidsintensief. Men moet zich ook houden aan de quota van Stad Deinze i.v.m. het biologisch telen en het uitsluiten van chemische sproeistoffen. De eigenaar van het perceel grond onthaalde het museumproject positief en gaf toestemming voor de activiteit. Een aantal vrijwilligers hielden zich tijdens het voorjaar en de zomer bezig met het wieden van het kruid. Op zondag 20 september zal het veld weer vol bieten staan, waardoor het tafereel van toen opnieuw tot leven wordt gewekt.

Villa Zonneschijn
Het bietenveld bevindt zich bij de voormalige woning van Emile Claus, “Villa Zonneschijn” te Astene. De schilder had de gewoonte om zijn doeken ter plaatse op te stellen. Ook Bietenoogst is op die plaats tot stand gekomen. Er werd een diepe greppel in het veld gegraven, waardoor hij het doek kon laten zakken om aan het bovenste deel te werken. Hij noemde het schilderij zijn “betteraven” en besefte dat hij na de voltooiing één van zijn belangrijkste werken had geschapen. Het doek is 3,20 meter hoog en 4,80 meter breed. In september 1890 werd het schilderij overgebracht naar het Salon van Brussel, waar het veel aandacht trok. Vooral het lichtgebruik, de waarachtigheid en de details oogstten woorden van lof. Het kunstwerk wordt nog altijd met het Museum van Deinze en de Leiestreek geassocieerd. Dat is ook de reden waarom aan het evenement een leuke fietszoektocht gekoppeld wordt. Als je alle vragen van de zoektocht juist beantwoord hebt, maak je kans op een mooi geschenk uit de museumwinkel.

Twitteractie
Op zondag 20 september zal er een speciale Twitteraccount, @Bietenoogst, actief zijn. Op deze account kan je terecht voor weetjes en informatie over schilder Emile Claus, zijn werk Bietenoogst en de activiteiten van de viering. Op die dag roepen we ook iedereen op om Bietenoogst te ‘lezen’ en te ‘herschrijven’ op Twitter. Gebruik hiervoor de hashtag #Bietenoogst125 en vat het schilderij samen, breng het onder woorden, geef er je mening of bedenking over, kortom: laat je creativiteit de vrije loop!

De drie beste tweets ontvangen een leuke goodiebag van het Museum van Deinze en de Leiestreek. De winnaars zullen bekend gemaakt worden via de Twitteraccount @Bietenoogst.

Na afloop van de feestelijke viering zal je een zogenaamd ‘Tweetboek’ gratis kunnen downloaden op de website www.museumdeinze.be. In dit digitaal boek in PDF-formaat (opgemaakt door middel van de app Tweetbook) worden de leukste tweets gebundeld. Het Museum van Deinze en de Leiestreek werkt voor deze acties samen met vrijwilliger Hans Caron, die reeds heel wat ervaring heeft met dergelijke ‘social reading’ projecten volgens de methode TwLetteratura.

Feestprogramma

Zondag 20 september – Xavier De Cocklaan in Deurle
11 u. : officiële opening

11.30 u. : BIETE. Een performance van en met Dolores Bouckaert en Stief Desmet
12 u. : lunch verzorgd door De Wassende Maan, bestaande uit een verrassend bord met vergeten groenten, beenham en BBQ-worstje en een feestelijk bietenhapje
12 -14 u. : optreden van het folkbandje van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
14 u. : 19e eeuwse dansinitiatie met Danseridoe
14.30 u. : Jo Decaluwe brengt de vertelling Nonkelken van Cyriel Buysse
14.45 u. : 19e eeuwse dansinitiatie met Danseridoe
15.30 u. : Jo Decaluwe brengt de vertelling Nonkelken van Cyriel Buysse

Doorlopend van 14 – 17 u.: Tableau vivant Bietenoogst: maak zelf deel uit van het schilderij! Er wordt een fotostudio voorzien ter hoogte van het bietenveld (passende verkleedkledij is ter plaatse beschikbaar)

  • Kunstworkshop voor kinderen, grime, springkasteel
  • Doorlopend mogelijkheid om iets te drinken
  • Doorlopend fietszoektocht van het veld van Bietenoogst tot het Museum van Deinze en de Leiestreek. Er kan ook gestart worden aan het museum.

Het Museum van Deinze en de Leiestreek is op zondag 20 september gratis toegankelijk. In de vergaderzaal is er een kleine tijdelijke tentoonstelling met foto’s over de historiek van de locatie van Bietenoogst, van Châlet de Deurle tot zaal Riva.

Opgelet: inschrijven voor de lunch is verplicht en kan via [email protected] of 09 381 96 70 ten laatste tot 16 september.

Info: Museum van Deinze en de Leiestreek, Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze, 09 381 96 70, [email protected] – www.museumdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...