Lezing ‘Deinzenaar voor den kop geschoten’ op 17 september

Op donderdagavond 17 september wordt de lezing ‘Deinzenaar voor den kop geschoten’ georganiseerd. De lezing gaat over spionage tijdens de Eerste Wereldoorlog en meerbepaald over Deinzenaar Libor Slock, die op 17 september 1915 werd terechtgesteld als spion. De lezing start om 20 u. in de bibliotheekkelder en kost € 2 (vvk) – € 3 (add).

oorlogsmonument_DSC_5525

Op 17 september is het net 100 jaar geleden dat tijdens de Eerste Wereldoorlog Deinzenaar Libor Slock als spion werd terechtgesteld. Aangezien hij vlak bij de spoorweg woonde was hij in staat om de vele militaire transporten met materiaal en troepen van het Duitse leger te registreren. Het is echter niet bekend welke spionageactiviteiten hij precies heeft uitgevoerd. Toch dachten de Duitsers dat hij “zich ten dienste had gesteld van het Engelsch inlichtingsbureel van oorlogstijdingen”. Hiervoor werd hij op twintigjarige leeftijd in Brugge gefusilleerd. Op 22 juni 1919 werd hij herbegraven in Deinze, begeleid door een grote optocht met medewerking van bijna alle Deinse verenigingen.

Naar aanleiding van deze gebeurtenis wordt op 17 september 2015 een kort herdenkingsmoment georganiseerd. Om 20 u. zal er van aan de bibliotheek tot aan het oorlogsmonument ‘Puinruimer’ (aan de koorzijde van de Onze-Lieve-Vrouwekerk) gestapt worden, waar schepen van cultuur Rutger De Reu bloemen zal neerleggen in naam van het stadsbestuur. Daarna start in de bibliotheekkelder de lezing over spionage tijdens WO I. Deze lezing wordt gegeven door Jan Van der Fraenen, wetenschappelijk medewerker bij het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en Tony Vanhee in samenwerking met Familiekunde Deinze. De toegangsprijs bedraagt € 2 in voorverkoop en € 3 aan de deur.

Info

Stedelijke bibliotheek, Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze, 09 381 95 60, [email protected] – www.bibliotheekdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...