Oxfam Wereldwinkel daagt de Academie uit

De Wereldwinkel van Deinze is al een eeuwigheid een gevestigde waarde in Deinze. Elke Deinzenaar weet ondertussen waar je voor een eerlijk glas wijn of reep chocolade terecht kan. Naast de verkoop van fairtrade producten wil de Wereldwinkel ook mensen blijven sensibiliseren rond eerlijke handel. Vanuit dat streven daagde de Oxfam-winkel haar buur het S.A.S.K. uit. De leden van de academie kregen carte blanche om op de grote gevel van de wereldwinkel de fairtrade filosofie in een artistieke taal te gieten.

Oxfam Wereldwinkel daagt de Academie uit

De beeldhouwklas onder bezieling van Paul Dereymaeker nam enthousiast de handschoen op.  Paul: ’We kwamen even kennismaken met de waarden van de Wereldwinkel en trokken ons dan terug in ons atelier. Gedurende de winter borrelden heel wat ideeën op en deze vertaalden zich in verschillende kunstwerken die elk drie maand de gevel zullen sieren. Het is heel leerrijk en mooi om te zien hoe de verschillende kunstenaars via totaal  andere invalhoeken naar hetzelfde keken. De diversiteit van materialen doet denken aan de diversiteit van de verschillende culturen waar de winkel mee samenwerkt.’

De kunstenaar die de spits afbijt is Deinzenaar Frank Mortier. Naast zijn werk als advocaat en coach is Frank al jaren actief aan de academie. Frank Mortier: ‘Ik was gebiologeerd door de ramen op de eerste verdieping die niet meer open kunnen. Een vereniging die zijn deuren en ramen symbolisch wijd openzet naar het Zuiden maar ze in de praktijk dicht nagelde trok mij aan. Mijn oog viel ook op het hoekje dat van het gebouw lijkt weggeknipt. Vertrekkend vanuit deze twee elementen kwam ik tot een constructie die de éénheid herstelt en de openheid naar buiten symboliseert. Daarnaast speel ik ook subtiel met het licht. Ik ga ervan uit dat zoals schilders hun verf mengen, beeldhouwers werelden mengen. Het werk toont de blik van de mens naar zichzelf en  de wereld , en omgekeerd.’

De Wereldwinkeliers zijn ondertussen heel tevreden met dit eerste kunstwerk. Peter Parmentier: ‘Dat het werk de naam draagt ‘hoekhuis-hoek af’ vinden we leuk. We beseffen dat je om te blijven ijveren voor eerlijke handel soms wel beter ‘een hoef af hebt’. Dit werk blijft 3 maanden hangen en we kijken nu al nieuwsgierig uit naar het volgende. Ik zag niets dan tevreden gezichten bij de opening, blijkbaar hebben Oxfam en S.A.S.K. elkaar gevonden. Dit kan alleen maar een inspirerend en vruchtbaar huwelijk worden.’

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...