Ontdek de Biënnale van de schilderkunst met Pieter Paul

De Biënnale van de Schilderkunst is aan zijn vijfde editie toe. De drie regionale musea van de Leiestreek – Museum Dhondt-Dhaenens, Raveelmuseum en Museum van Deinze en de Leiestreek – werken opnieuw samen om schilderkunst uit de laatste 150 jaar bij elkaar te brengen. Kunstgids Pieter Paul loodst je door de musea van de biënnale die opent op zondag 26 juni en loopt tot 9 oktober 2016.
De vijfde editie van de Biënnale van de Schilderkunst brengt moderne en hedendaagse schilderkunst samen en belicht het verlangen naar het onbekende en exotische versus de zekerheid van de eigen lokale omgeving. Dit is het vertrekpunt voor een schilderkunstige ontdekkingstocht waarin tal van kunstenaars worden gepresenteerd van verschillende generaties en contreien.

App.PieterPAul
Foto: Tatjana Gerhard, Untitled, 2016 / Untitled, 2016 Courtesy of the artist & Deweer Gallery, Otegem (photo: Rik Vannevel)

Om het ontsluiten van de vele schilderkunst die de Leiestreek te bieden heeft, werken de drie musea samen met de nieuwe kunstgids Pieter Paul die eind april gelanceerd is. Het is een gratis technologische kunstgids beschikbaar in de app stores van Android en iOS. Pieter Paul gidst je door de wereld van beeldende kunst op basis van geo-locatie. De kunstgids neemt je mee naar kunstlocaties bij jou in de buurt. Pieter Paul geeft informatie wanneer je het wilt, houdt een agenda bij met evenementen en geeft tips op basis van je favoriete kunstwerken en kunstenaars.

Belevingsgerichte kunstapplicatie
De kunstgids geeft kwalitatieve informatie, aangeleverd door de curatoren van de kunstlocaties. Om de informatie op te vragen, wordt via beeldherkenning een kunstwerk gescand en krijg je meteen de gewenste informatie – gelaagd in tekst, beeld en multimedia – op maat van de kunstliefhebber. “Een app als Pieter Paul biedt veel meer mogelijkheden voor een bezoek op maat. Een bezoeker kan zich meer verdiepen in de materie omdat we zo bijvoorbeeld ook de kunstenaar zelf aan het woord kunnen laten.”

“Kunst vraagt om gezien, ervaren en gedeeld te worden. Iedereen heeft het recht op een betekenisvolle ontmoeting met kunst die toegankelijk moet zijn zonder afbreuk te doen aan zijn inherente kwaliteiten”, zegt Kristof Callebaut, creative director van Curartor, het bedrijf dat de app ontwikkelde. Pieter Paul helpt liefhebbers kunst ontdekken, scannen, verzamelen en beleven. “Via ons product willen we curatoren van kunst en kunstliefhebbers samenbrengen op een applicatie die beide werelden dient”, aldus Callebaut. De kunstgids is een antwoord op de steeds sneller veranderende markt.

Heel Vlaanderen valt voor Pieter Paul
Curartor biedt met dit initiatief curatoren van musea, galeries en privécollecties een betaalbaar digitaal platform aan. Die verhoogde online aanwezigheid zorgt voor een grotere aantrekkingskracht en grotere toegankelijkheid bij een breed publiek, zonder dat de curator zelf een dure applicatie hoeft te ontwikkelen. We zijn begonnen in Gent met bekende galeries als Kristof De Clercq en Cecilia Jaime Gallery.
Daarna zijn we naar Waregem, Ronse, Kortrijk en Oostende getrokken om vanuit de stad kunst op de kaart te zetten. In Brussel worden de eerste privécollecties ontsloten met Pieter Paul, onder andere ING Art Center en de Proximus Art Collection. Ondertussen zijn we ook geland in Antwerpen waar de eerste galeries op de kaart staan. “Naast musea, galeries en privécollecties brengt de kunstgids ook tijdelijke initiatieven en pop-up evenementen in kaart“, besluit Kristof Callebaut.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...