‘112 histories uit Deinze en ’t Land van Nevele’ op komst

De heer van Gottem als vertrouweling van Willem van Oranje, een wielrenner uit Landegem die een overwinning werd afgepakt omdat hij de Vlaamse Leeuw zong, Deinzenaars die vochten in de Spaanse burgeroorlog, een Deinse kolonie in Transvaal, het dagboek van een Duitse officier in Vinkt 1940, Nevele Hul als decor voor de film Mira… het zijn maar enkele van de 112 opvallende verhalen die worden gebundeld.

PMA001000083, 15-01-2004, 16:56, 8C, 4426×3876 (1056+1260), 100%, Foto=hoog cont, 1/120 s, R34.0, G17.7, B25.2

Stefaan De Groote, Denis Pieters en Manuel Van den Abeele hebben de handen in elkaar geslagen voor dit nieuwe boek over de geschiedenis van de fusiestad Deinze. Men kreeg daarbij hulp van onder meer het mudel en André Bollaert, voorzitter van de heemkundige kring Het Land van Nevele.

‘Een aantal verhalen werden nog nooit gepubliceerd’ klinkt het. Het gaat om een opvolger van het boek ‘De geschiedenis van Deinze en ’t Land van Nevele in 112 verhalen’ uit 2017 waarvoor veel belangstelling was. ‘Maar omdat Nevele toen niet zo goed was bedeeld, is er na wat wikken en wegen gekozen voor een tweede boek ter afronding. Het bezorgt een overzicht van soms harde maar ook mooie historische gebeurtenissen’.
Het boek zal verschijnen op 1 december van dit jaar en wordt opnieuw uitgegeven bij de Gentse uitgeverij Skribis.   

De foto toont het arme Vlaanderen en de kinderarbeid die hier massaal voorkwam. We zien hier rond 1900 kinderen aan het werk in de vlasindustrie in de Leiestreek (foto Industriemuseum Gent)  

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...