Open Monumentendag – Bruggen tussen oud en nieuw

Op zondag 10 september trekken we op Open Monumentendag naar het centrum van Deinze. Het is alweer een poosje geleden dat we het vergrootglas zetten op ons stadscentrum dat mee evolueert met de veranderende behoeften van onze inwoners. Gebouwen, openbare ruimten en groen zijn ankerplaatsen waarop het nieuwe kan geënt worden, met respect voor het verleden. Via een wandeling (1,5 km) kan je de opengestelde monumenten tussen 10 en 18 uur te voet of per fiets bezoeken. Er zijn negen halteplaatsen. Op vijf plaatsen krijg je uitleg van een gids. 

“De titel van Open Monumentendag wordt steeds nauwgezet gekozen. Dit jaar situeren de opengestelde monumenten zich grotendeels in de wijk die men vroeger Tussenbruggen noemde. Het is de wijk tussen de Leie aan de Markt en de brug over de stadsomwalling aan de zogenaamde Holpoort. Open Monumentendag 2023 staat in het teken van herbestemming en omgaan met erfgoed door de brug te slaan tussen oud en nieuw. Dat doen we aan de hand van een parcours van ongeveer 1,5 km met negen halteplaatsen. Op vijf plaatsen geven gidsen je deskundige uitleg, op andere krijg je meer informatie in de gratis brochure”, vertelt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor onroerend erfgoed. “En we hopen de bezoekers te kunnen prikkelen met erfgoedpareltjes waar we anders achteloos voorbijlopen.”

De rode draad doorheen het parcours is hoe heden en verleden communiceren met elkaar in onze stad. De startlocatie is mudel, dat sterk inzet op de combinatie erfgoed/plastische kunsten met nadruk op onze stad en streek. Verder wandelen we langs gekende paden met intrigerende namen, een verbouwde kapel, een industriële site, een woonhuis met erfgoedwaarden, een vergeten begrafenisritueel, een historische brug, een kerk vol muziek en een pareltje van een interieur … Kom de verhalen achter deze locaties ontdekken op zondag 10 september tussen 10 en 18 uur. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is pas toegankelijk vanaf 11.30 uur.

Een overzicht van de bezienswaardigheden (halteplaatsen):

  • mudel, Lucien Matthyslaan 3-5: met een gratis bezoek aan de vaste collectie en de tentoonstelling Jan De Vliegher
  • Toponiemen in de omgeving tussen mudel en Tolpoortstraat: wie of wat zijn Lucien Matthys, Antoon Van Parys, Germaine Declercq, Louis Dhont en Tusschenbruggen.
  • Museum Fonds De Smet, Tolpoortstraat 79: een woonhuis vol erfgoed.
  • Rouwkapel, Tolpoortstraat 98: een vergeten ritueel wordt eventjes terug tot leven gebracht. 
  • Kapel van Leiepoort campus Sint-Hendrik, toegang via collegestraatje: subtiel verbouwde kapel waarin de huidige schoolcultuur beter tot zijn recht komt.
  • Site Molens van Deinze, ingang via collegestraatje: industriële site die omgevormd wordt naar een nieuwe woonwijk in het hart van de stad.
  • Zijdeweverij De Coutere-Plas, Tolpoortstraat 43: ongetwijfeld één van de toplocaties. Een pareltje van een interieur ontworpen voor een zijdefabrikant die zijn succes in zijn woning etaleerde.
  • Tolpoortbrug: een historische oversteekplaats met de heel beeldbepalende brug.
  • Onze-Lieve-Vrouwkerk, focus op het orgel: het Van Peteghem-orgel, daterend van 1740, wordt bespeeld door de organisten van de dekenij tussen 14 en 17.30 uur. De kerk is pas vanaf 11.30 uur te bezichtigen, voordien heeft de wekelijkse zondagsmis plaats.

Praktisch

Zondag 10 september tussen 10 en 18 uur.

De gratis infobrochure is op zondag 10 september tussen 10 en 18 uur in het mudel (Lucien Matthyslaan 3-5) en op de andere gegidste halteplaatsen te verkrijgen. Nadien kan je de brochure verkrijgen bij de dienst Cultuur in Leietheater en de dienst Evenementen en Toerisme in Leiespiegel.

Via de erfgoedapp krijgt de wandeling een duurzamer karakter.

Het parcours met de halteplaatsen kan je vanaf 1 september downloaden op www.deinze.be/openmonumentendag.

We danken de eigenaars van de opengestelde sites voor het vertrouwen. En we wensen elke bezoeker een bijzonder leuke Open Monumentendag toe.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...