CoderDojo: Programmeren met Plezier in Deinze voor Jong en Oud

In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie, is het cruciaal om jongeren op een boeiende en toegankelijke manier te introduceren tot de wereld van programmeren. Een initiatief dat hierin uitblinkt, is CoderDojo. Ontstaan als een wereldwijd vrijwilligersnetwerk, biedt CoderDojo een platform waar jonge enthousiastelingen tussen 7 en 18 jaar hun programmeervaardigheden kunnen ontwikkelen, zonder enige drempel van voorkennis.

Dojo’s, zoals de bijeenkomsten genoemd worden, worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door toegewijde individuen. Aan de ene kant heb je de “coaches,” die over voldoende ICT-kennis beschikken en de motivatie hebben om jongeren te begeleiden. Aan de andere kant zijn er de “cooks,” die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. Dit team van vrijwilligers vormt het kloppende hart van CoderDojo.

De beweging legt sterk de nadruk op open source en vrije software, waardoor niet alleen deelnemers hun creativiteit kunnen ontplooien, maar ook bijdragen aan een wereld van digitale vrijheid. CoderDojo groeit snel en heeft een wereldwijd netwerk van leden en vrijwilligers opgebouwd, wat de impact van dit initiatief benadrukt.

Een van de meest opvallende aspecten van CoderDojo is de missie om aan iedereen te tonen dat programmeren niet enkel voor ‘nerds’ is. Deelnemers, ook wel “coders” genoemd, bouwen niet alleen aan technologische projecten, maar worden ook het lichtend voorbeeld van hoe technologie leuk en toegankelijk kan zijn. In lijn met deze visie hanteert CoderDojo maar één gouden regel: “Above all: be cool!”

In Vlaanderen heeft dit initiatief al vele steden veroverd, waaronder Deinze. Sinds september 2015 vinden hier maandelijkse Dojo’s plaats, met uitzondering van de zomermaanden. Deze bijeenkomsten zijn niet alleen bedoeld om kennis te vergaren, maar ook om een gemeenschap te creëren waarin jonge geesten gedijen.

Praktische informatie voor geïnteresseerden: deelnemers kunnen tussen 7 en 18 jaar oud zijn. Voor de jongsten is begeleiding door ouders aan te raden, hoewel niet strikt noodzakelijk. Een eigen laptop is vereist, maar CoderDojo zorgt voor de nodige software. Geen laptop? Geen probleem. CoderDojo zal proberen een draagbare computer te voorzien. Enthousiaste ouders zijn altijd welkom om het toonmoment aan het einde van de Dojo bij te wonen en de vrijwilligers een handje te helpen bij het opruimen.

De volgende CoderDojo-sessie in Deinze staat gepland op zaterdag 13 januari in de bibliotheekkelder. Voor deelname is inschrijven mogelijk via deze link: Inschrijvingslink. Ontdek de wereld van programmeren met plezier bij CoderDojo – waar technologie cool is voor iedereen!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...