Acht scholen uit Deinze bundelen krachten voor Klimaatbende-project 

Acht scholen uit Deinze namen deel aan het project klimaatbende, waarbij leerlingen op een creatieve en actieve wijze met klimaat- en duurzaamheidsuitdagingen aan de slag gingen. Tussen december en eind april voltooiden ze opdrachten uit de klimaatbende-bucketlist. Het project werd feestelijk afgerond op 6 en 7 mei met inspirerende workshops en een theatervoorstelling.

De klimaatbende is een educatief project waarbij scholen uitgedaagd worden om aan de slag te gaan met het thema klimaat en duurzaamheid. Het project is een initiatief van MOS Oost-Vlaanderen en werd in Deinze opgezet in samenwerking met de diensten Onderwijs en Omgeving. Acht scholen uit Deinze namen deel aan dit project, namelijk: Gemeenteschool De Vaart, Leefschool Klavertje Vier, Basisschool GO! Erasmus, Leiepoort Campus Sint-Vincentius, VBS Leieparel, Ervaringsgerichte school De Sterrebloem, GO! Erasmusatheneum Deinze en Leiepoort Campus Sint-Theresia.

Na de kerstvakantie gingen de deelnemende scholen aan de slag met een bucketlist met klimaatopdrachten. Deze lijst werd in overleg met de scholen samengesteld en bood hen de mogelijkheid om hun klimaatacties zelf vorm te geven. Tot 25 april werkten de leerlingen intensief rond diverse duurzaamheidsthema’s, waaronder energie, duurzame mobiliteit, vergroening, plantaardige voeding en circulaire economie. De uitgevoerde acties waren gevarieerd en impactvol: er werd een buitenlesdag georganiseerd, speelplaatsen werden vergroend, opruimacties opgezet en het energieverbruik van de school onder de loep genomen. Daarnaast zetten de scholen bewust in op lokale en duurzame voeding.

“Met de klimaatbende tonen de scholen aan dat onderwijs niet alleen draait om kennisoverdracht, maar ook om samen te bouwen aan een duurzame toekomst,” aldus Nathalie Lambrecht, schepen van Jeugd en Onderwijs.

Het project werd feestelijk afgerond met twee slotmomenten. Op dinsdag 6 mei verzamelden 110 leerlingen uit het secundair onderwijs zich voor een inspirerende dag vol duurzame workshops. Ze kregen onder andere een blik achter de schermen bij de kringwinkel, maakten kunst met afval, leerden fietsen herstellen, bouwden windmolens en lieten hun creativiteit los op klimaatpoëzie en jungle-koken.

Een dag later, op woensdag 7 mei, was het de beurt aan 137 leerlingen uit het lager onderwijs. In de benedenzaal van Landegem werden ze verwelkomd door superhelden Ecoboy en Ecoman, die op speelse wijze de klimaatuitdagingen introduceerden. Aansluitend genoten de leerlingen van de interactieve theatervoorstelling Koe in Blik, waarin thema’s als zwerfvuil, hernieuwbare energie en ecologische voetafdruk op kindvriendelijke wijze werden gebracht. De dag werd feestelijk afgesloten met lokaal appelsap, een gezond hapje en een terugblik op alle uitgevoerde opdrachten via foto’s en filmpjes.

“Hoewel het project met deze feestelijke momenten formeel werd afgesloten, blijft de klimaatgedachte voortleven binnen de deelnemende scholen. De Klimaatbende bewijst dat duurzaam denken en handelen moeiteloos geïntegreerd kunnen worden in het dagelijkse schoolleven. De acties lijken misschien klein, maar hun impact is aanzienlijk – zeker op lange termijn,” zegt Jan Vermeulen, schepen bevoegd voor duurzaamheid.

Ook burgemeester Rutger de Reu is enthousiast, “De opgebouwde ervaring, de nauwe samenwerking tussen scholen en de inzet van zowel leerkrachten als leerlingen vormen een stevige basis voor blijvend engagement. De klimaatbende heeft duidelijk gemaakt dat duurzaamheid geen tijdelijk project is, maar een blijvende houding. Zo laat dit initiatief niet alleen een zichtbaar, maar ook een blijvend duurzaam spoor na in onze stad.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...