Is uw stoep sneeuwvrij?

We zijn terug in de winterperiode. De kans is groot dat het verkeer gehinderd wordt door sneeuw en ijs. Ook de voetpaden liggen er soms glad bij. Daarom even uw aandacht voor de verplichting om het voetpad voor de eigen woning sneeuw- en ijsvrij te houden. Bedenk daarbij dat bomen en planten gevoelig zijn voor de schadelijke invloed van zout. Spring dus niet te kwistig om met dooizout maar gebruik enkel de hoeveelheid die noodzakelijk is om sneeuw en ijs te verwijderen. U bent verplicht om elke dag sneeuw en ijs van uw voetpad te verwijderen. Uw voetpad mag niet glad liggen tussen zonsopgang en 20 uur.

Sneeuw die u van het voetpad verwijdert, moet u aan de rand van het voetpad opeenstapelen en zeker niet in de straatgoot. Zo hebben de voetgangers een vrije doorgang en kan het dooiwater gemakkelijk wegvloeien. Gooi echter nooit de sneeuw van het voetpad op de rijweg. Daardoor kunnen immers gladde plekken ontstaan, die vooral de fietsers in gevaar brengen! Als er daardoor een ongeval gebeurt, kan u daarvoor mee aansprakelijk gesteld worden. De plaatsen waar u sneeuw en ijs verwijderd hebt, kan u bestrooien met zand of zaagsel. Zo vermijdt u dat het daar opnieuw glad wordt. Om het ijs te laten smelten biedt dooizout een goede oplossing. Spring daar echter, in het belang van bomen en planten, zuinig mee om.

Sneeuwman DeinzeWij vroegen schepen Norbert De Mey uit Deinze, verantwoordelijk voor communicatie, in welke mate de bewoners verantwoordelijk zijn voor het ijsvrij houden van hun eigen stoep. Schepen Norbert De Mey: “Iedereen moet het voetpad voor zijn eigen woning voldoende vrij van ijs en sneeuw houden. In gebouwen met meerdere appartementen staan de bewoners van het gelijkvloers in voor deze taak. Is het gelijkvloers niet bewoond, dan gaat de verplichting over op de bewoners van de eerste verdieping, enz. Als er een huisbewaarder of syndicus voor het gebouw aangesteld is, dan is hij verantwoordelijk voor de sneeuw- en ijzelbestrijding. Bij onbewoonde gebouwen en langs niet-bebouwde percelen rust deze verplichting op de eigenaars”.

Bij vriesweer of vorst is het verboden om water of andere stoffen die kunnen aanvriezen, op de openbare weg te gieten. Ook het maken van glijbanen op de openbare weg is verboden. Om de gladheid weg te werken stelt het stadsbestuur van Deinze dooizout ter beschikking. Dit dooizout wordt te koop aangeboden in zakken van 25 kg. De kostprijs per zak bedraagt 7 euro. Het dooizout is te verkrijgen in de Technische Uitvoeringsdienst. Aanvragen en afhalingen: Technische Uitvoeringsdienst, Industrielaan 23 te Deinze, tel. 09 381 96 80
Openingsuren: van maandag tot vrijdag, telkens van 9 tot 12 u. en van 14 tot 16 u. (dinsdagnamiddag tot 18 u.).

Guido Van Peeterssen – www.belg.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...