Het onbewaakte moment. De gecontroleerde ongecontroleerdheid bij het tekenen.

Nog tot en met 19 februari 2012 in het Roger Raveel museum.

De tentoonstelling toont hoe de tekening ook vandaag, in een tijd van hoge technologie, een ideaal medium is om het kantelmoment tussen ongecontroleerdheid en controle in beeld te brengen. Ze kan dan ook heel bepalend zijn bij het tot stand komen van een beeld(taal). Voorstudies, al dan niet als autonome beelden, tonen de weg naar het eindresultaat.

De tekening als documentatie, als experiment, als richting en als autonoom beeld met de koppeling naar het schilderij, video en film komen aan bod..
Ronny Delrue maakte omtrent dit gegeven een doctoraal proefschrift en laat hierbij volgende kunstenaars aan het woord: Roger Raveel, als centrale figuur, en verder Luc Tuymans, Kris Fierens, Philippe Vandenberg, Anne-Mie Van Kerckhoven en Katleen Vermeir. Delrue zelf werd geïnterviewd door kunstcriticus Hans Theys. De gesprekken vormen een weefsel die hun visie op tekenen plaatst in de bredere context van hun werk en waarbij ook verwijzingen naar andere beeldende kunstenaars aan bod komen. Het proefschrift is voor het Roger Raveelmuseum de gelegenheid om deze zeven kunstenaars bij elkaar te brengen via hun onderzoekende artistieke praktijk.

Voor het eerst wordt de documentaire gepresenteerd waarin Raveel en Delrue zich meer dan een uur, via een gesprek, verdiepen over het belang van de tekeningen en de schilderijen van Raveel tijdens de jaren van ontwikkeling van de nieuwe visie.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Het onbewaakte moment. De gecontroleerde ongecontroleerdheid bij het tekenen, uitgegeven door het Mercatorfonds.

Link naar website Roger Raveel Museum

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...