Het beste van Open Monumentendag op zondag 8 september

Omwille van de 25ste editie van Open Monumentendag heeft Vlaanderen er voor gekozen om het beste uit de voorbije edities te brengen. Op zondag 8 september geven wij een doorsnede van Deinze, met zowel stedelijke onderwerpen als plattelandsitems met de nadruk op typisch Deinse elementen. Het is een mix van de “toppers” van de voorbije jaren met verrassende nieuwe elementen.

Een keur van monumenten in stad en platteland
Nabij de startplaats op het Sint-Poppoplein bestijg je de kerktoren met de beiaard, tenminste als je over voldoende adem beschikt. De grote-tertsbeiaard met 48 klokken is net 25 jaar in dienst gesteld en spoort mooi parallel met 25 jaar OMD. Bovendien mag op een feesteditie wat muziek niet ontbreken en daar zorgen de stadsbeiaardier en zijn leerlingen voor.

Om de hoek vind je de St.-Blasiuskapel (1662), een verborgen schoonheid. Dit is de voormalige kapel van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal, nu zit ze enigszins weggestopt in het klooster/schoolcomplex van de Zusters Maricolen. De desastreuze huiszwam die enkele jaren geleden het houtwerk zwaar aantastte, is intussen met succes bestreden!

In het park van het kasteel Ooidonk mag je een deel dat anders afgesloten is, bewonderen. Daartoe steek je de brug/tunnel van de pas gerestaureerde Montmorencybrug over naar het classicistische tuinpaviljoen waar een theekransje je zo naar de 19de eeuw brengt.

L1040068_astenesas_01

Het sas te Astene is een begrip bij fietstoeristen en typerend voor het Leielandschap. Het bruggetje en het sasmeesterhuis zijn welbekend, maar het zijn vooral de historische schepen die de aandacht trekken, met als nieuwste telg de Lemmerboot IV. Zang, oude scheepsambachten en het “jagen” van een vaartuig maken de sfeer compleet.

Veel ernstiger gaat het er aan toe in het historische Goed Te Wallebeke. In deze ontginningshoeve met wortels in de 13-14de eeuw geeft het Rode Kruis nu onderdak aan asielzoekers. Oude kruismonelen en dievenijzers tegenover een moderne inrichting van het opvangcentrum, of hergebruik in een nieuw kleedje.

Wie heeft nog niet van Henry Van de Velde gehoord, de internationaal bekende architect van de Nieuwe Zakelijkheid, die 150 jaar geleden het levenslicht zag? Voor Dr. Martens ontwierp hij de modern aandoende polikliniek (1932) maar ook het meubilair. Voor het eerst mag je binnenpiepen in de wachtkamer en door het balieluikje gluren naar de apotheek.

Kunnen we beter historisch afsluiten dan met de Torckfabriek, ooit het icoon van de kinderwagen- en speelgoedindustrie waarvoor Deinze zo beroemd was? De hele historiek van opkomst en neergang weerspiegelt zich in de fabrieksgebouwen die voor de gelegenheid open staan. Wie nog meer wil zien schrijft zich best in voor de bijzondere geleide wandeling waarbij we de verdiepingen en zelfs de daken betreden. Bijzonder zijn de authentieke trapwagens uit de verzameling Lingier-Van Veirdegem die terug hun plaats van oorsprong vinden en de aparte sfeer die de kunstwerken van de SASK de gebouwen bezorgen. Misschien voor de laatste keer te bezichtigen, want een (ver)nieuwbouwproject staat op het getouw!

Sint-Poppoplein

Bijzondere aandacht voor kinderen!
Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen het Sint-Poppospel spelen, genoemd naar Poppo van Deinze (978-1048), een belangrijk historisch figuur. Verschillende gebeurtenissen uit zijn leven zijn in spelletjes verwerkt die op de verschillende locaties worden gespeeld. De start is het Sint-Poppoplein en het eindpunt in de Torckfabriek. Als alle opdrachten met succes uitgevoerd zijn, wacht de toekomstige erfgoedzorgers een smakelijke beloning!

Fietstocht
Wil je ten volle van het landschap genieten, dan moet je de fiets op (17 km), want hoe kan het ook anders dan dat de Leie als centraal sieraad van onze streek eens te meer onze gids is. Uiteraard is er een alternatief autoparcours. Neem gerust je kinderen mee, want Poppo verwacht hen. Ter plaatse wacht je een enthousiast onthaal en dito gidsbeurt van de leerlingen van het Koninklijk Atheneum Erasmus. Voor ieder wat wils dus en zeker de moeite waard om je zondag aan te besteden!

Praktisch
Openingsuren: er geldt een vrije start op het volledige OMD-parcours tussen 10.00 u. en 18.00 u.;
Centraal onthaal- en vertrekpunt van de bewegwijzerde fietsroute (ca. 17 km) en Sint-Poppospel is het Sint-Poppoplein. Hier is er de mogelijkheid om gratis een Blue-bike te huren. Op elke halteplaats is een fietsenstalling voorzien;
Autoroute: wie dit verkiest kan met zijn auto de belangrijkste plaatsen bereiken. Een plannetje is te verkrijgen aan de centrale onthaalpunten;
Gidsbeurten: alle halteplaatsen zijn met onthaal én gidsbeurten. Een rondleiding met gids vangt aan naargelang het aantal bezoekers; ca. 17.45 u. start de laatste gidsbeurt;
LET OP: voor de extra gidsbeurten op verdiepingen en dak van voormalige kinderwagen- en speelgoedfabriek Torck (om 10.30 u., 11.30 u. 14 u., 15 u., 16 u. en 17 u.) moet vooraf ingeschreven worden via [email protected] of 09 381 95 10. Reserveren kan tot en met 4 september 2013. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!

OMD-brochure: elke bezoeker ontvangt gratis een brochure in vierkleurendruk met daarin o.a. de fietsroutekaart, tekst en foto’s over de monumenten en dorpsgezichten;
EHBO: een mobiele hulppost van het Rode Kruis Deinze staat doorlopend ter beschikking (0494 989 111).

Extra randactiviteiten:
• Sint-Poppospel: vrije start aan Sint-Poppoplein met gratis stickerboekje én een smakelijke verrassing voor de ‘toekomstige erfgoedzorgers’ op het einde van het parcours (kinderwagen- en speelgoedfabriek Torck)
• Gratis toegang tot het Museum van Deinze en de Leiestreek (L. Matthyslaan 3-5)
• Rode Kruis Deinze bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd op 2 locaties:
o Museum van Deinze en de Leiestreek: Tentoonstelling over hulpverlening vroeger
o Rode Kruis lokaal (Louis Dhontstraat 17): demonstraties over moderne hulpverlening en de werking van de plaatselijke afdeling.

Verkeer
De Beekstraat wordt vanaf huisnummer 124 tot en met 119 parkeervrij gemaakt en “zone 30” wordt toegepast.
De Ommegangstraat wordt tussen de Liefkemeirestraat en Bullenstraat verkeersvrij gemaakt.
Voor de fietsers wordt politiebegeleiding voorzien op het kruispunt Emiel Clauslaan-Dr. Adriaan Martenslaan.

Meer info
vóór zondag 8 september 2013:  Stedelijke cultuurdienst, Gentpoortstraat 1 (3de verdieping), 9800 Deinze, 09 381 95 10, [email protected], www.deinze.be
op zondag 8 september 2013:  Aan elke halteplaats of op het gsm-nr: 0496 744 938

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...