Week van de Mobiliteit in Deinze

Stad Deinze zet al enkele jaren haar beste beentje voor om de binnenstad verkeersluw te maken. Het streven naar een duurzame mobiliteit is één van de topprioriteiten. Tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 september tot en met 22 september staat er heel wat op het programma, waaronder Strapdag, Autovrije Zondag, Car Free Day voor het stads- en OCMW-personeel, Mobibattles en een teken/knutselwedstrijd voor de Deinse scholen.

Markt Deinze

Activiteiten tijdens de Week van de Mobiliteit

Strapdag

Op vrijdag 19 september is het opnieuw Strapdag. Op deze verkeersveilige dag gaan duizenden kinderen al stappend of trappend naar school, waardoor de auto aan de kant blijft staan. Dankzij het stadsbestuur kunnen alle basisscholen van Deinze gratis deelnemen aan dit initiatief. Zo hoeven de scholen zelf niets te betalen voor de strapkits, flyers, versiering op school, gadgets (fluo armbandjes) en het liedjesboek met o.a. het straplied. De kosten hiervoor worden door het stadsbestuur gedragen. Stad Deinze zal bovendien fluohesjes uitdelen aan de leerlingen van het vijfde leerjaar.

Mobibattles en teken/knutselwedstrijd

In samenwerking met TreinTramBus biedt stad Deinze gratis ‘Mobibattles’ aan voor de Deinse secundaire scholen. Dit is een activiteit voor jongeren tussen 12 en 16 jaar, waarin ze een positieve attitude tegenover duurzame vervoersmodi, een vergroting van hun zelfstandige mobiliteit en vaardigheden en regels in het verkeer aangeleerd krijgen in spelvorm. Leerlingen van het Koninklijk Erasmusatheneum, Leiepoort campus Sint-Hendrik, Leiepoort campus Sint-Theresia en Leiepoort campus Sint-Vincentius zullen hieraan deelnemen op 18, 22, 23 en 24 september.

Alle klassen van het lager onderwijs in Deinze kunnen deelnemen aan een teken- en knutselwedstrijd, georganiseerd door het stadsbestuur. De vraag “Wat is voor jou de leukste manier om je naar school te verplaatsen?” staat hierbij centraal. De wedstrijd wordt op klasniveau gehouden: iedere klas kan 1 werkje indienen. Op deze manier hoopt het stadsbestuur de leerlingen uit te dagen om op een positieve manier mee te denken over mobiliteit in Deinze. De leerlingen mogen hun creativiteit de vrije loop laten en alle mogelijke materialen gebruiken om hun ideeën over te brengen. De origineelste creaties ontvangen een leuke prijs.

Car Free Day

Ook het stads- en OCMW-personeel geeft het goede voorbeeld. Het personeel doet op donderdag 18 september mee aan de Car Free Day, een duurzame pendeldag. Na deze dag blijft de duurzaamheidsambtenaar door middel van verschillende acties het personeel aanmoedigen om op een duurzame manier naar het werk te komen. Het personeel kan gebruik maken van elektrische fietsen, een elektrische wagen, gratis Blue-bikeabonnementen, fietsvergoedingen, enz. om zich duurzaam te verplaatsen. Deze inspanningen van Stad Deinze zijn trouwens niet onopgemerkt voorbijgegaan. Zo won de stad op het mobiliteitscongres in mei 2014 de ‘Business Mobility Award’.

Tijdelijke verkeersreglementen: fietsstraat en autovrije straten

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit stelde de werkgroep Autovrije Zondag – Week van de Mobiliteit enkele maatregelen voor om in testopstelling te voorzien:

  • De ventweg N43 Kortrijkstraat (kant Bisschopstraat) zal van 15 september tot en met 31 oktober 2014 ingericht worden als ‘fietsstraat’. In fietsstraten mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan gebruiken als deze enkel opengesteld is in hun rijrichting, wat bij deze ventweg het geval is. Motorvoertuigen hebben toegang tot de fietsstraten, maar mogen fietsers niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat niet hoger liggen dan 30 kilometer per uur.
  • Zowel het stadsbestuur als de politie ontvangen al geruime tijd klachten over de snelheid en het sluipverkeer in de Dr. Adriaan Martenslaan, de Oude straat en de Albert Saversylaan. Deze straten worden van maandag 15 september 2014 tot en met zondag 21 september 2014 autoluw gemaakt, om sluipverkeer te weren en zo de leefbaarheid te verhogen. De doorgang voor voetgangers, fietsers en bromfietsers blijft mogelijk.

20140911 autoluwe zones

 

Deze opstellingen worden geëvalueerd na afloop van de testperiode.

 

Autovrije Zondag

Op Autovrije Zondag, 21 september, worden auto’s voor één dag aan de kant gezet en kunnen Deinzenaars ervan genieten om in de centrumstraten te kuieren, te fietsen, te skaten of te spelen. Met Autovrije Zondag wordt de Week van de Mobiliteit in schoonheid afgerond. Autovrije Zondag vindt plaats op zondag 21 september, van 10 tot 18 u.

 

Er is heel wat randanimatie voorzien op deze dag, zo zal er een gekkefietsenparcours, kinderfietsparcours en een workshop basis fietsherstellingen voorzien worden. Je kan er gratis een Segway of ligfiets uittesten, je fiets laten graveren, deelnemen aan een fietswedstrijd of een bezoekje brengen aan de fietsbeurs op de Markt om verschillende types fietsen te ontdekken.

Om 13.30 u. wordt de ‘ecocycloroute’ ingefietst, iedereen is welkom om mee te fietsen. Start en einde worden voorzien op de Markt. Voor de kindjes wordt er kindergrime voorzien. De winkels uit de Tolpoortstraat zijn speciaal geopend op de Autovrije Zondag.

 

De dag wordt om 17 u. afgesloten met een fietsparade die het traject Markt – Kongoplein – P. Benoitlaan – G. Gezellelaan – Gentstraat – Tolpoortstraat – Markt zal volgen. Het college van burgemeester en schepenen fietst alvast mee, iedereen is welkom om mee te fietsen. Deelnemers ontvangen bovendien een leuke kleine attentie.

 

Stad Deinze ondersteunt duurzame mobiliteit

 

Af en toe een (tweede) auto nodig?

Het concept van autodelen raakt meer en meer ingeburgerd in de Vlaamse steden en gemeenten. Bij autodelen maken verschillende personen of gezinnen om beurten gebruik van één of meerdere gezamenlijke auto’s. Ook het stadsbestuur van Deinze heeft een autodeelproject in samenwerking met vzw Autopia. De stad stelt twee wagens uit het eigen wagenpark ter beschikking voor de inwoners: een Ford Focus break en een Peugeot iOn. Deze laatste is een elektrische wagen. De auto’s kunnen ontleend worden op werkdagen tussen 17 u. en 7 u. en in het weekend van vrijdagavond 17 u. tot maandagmorgen 7 u. Naast een waarborg betaal je een kilometerprijs van 0.35 euro/km en een tarief van 1 euro per begonnen gebruiksuur. Het onderhoud en de verzekering zijn inbegrepen in de prijs. Meer info hierover kan je bekomen aan het onthaal in het stadhuis, Markt 21 te Deinze.

Inwoners van Deinze reizen voordeliger met De Lijn

De stad Deinze heeft een overeenkomst met De Lijn voor haar inwoners tot en met 64 jaar. Zij krijgen 50 % korting op een Buzzy Pazz (tot en met 24 jaar), Omnipas (25 tot en met 59 jaar), Omnipas 60+ (60 tot en met 64 jaar), WIGW+Omnio-netabonnement, VG-netabonnement en VDAB-Jobpas. Deze korting wordt automatisch afgetrokken van de kostprijs.

blue bikes bluebikes

Blue-bike gratis voor inwoners en bezoekers van Deinze

De oerdegelijke Blue-bikefietsen zijn al een tijdje een vertrouwd beeld in Deinze, bovendien zijn ze sedert 1 juni 2012 gratis ontleenbaar voor alle Deinzenaren en bezoekers van de stad. Iedereen kan zo’n blauwe deelfiets ontlenen in het fietspunt van Blue-mobility in het station. De ritprijs bedraagt normaalgezien 3 euro, maar die gebruiksvergoeding neemt de stad volledig op zich. De enige kost is een jaarlijks abonnement van € 10, dat vooral te maken heeft met waarborg en identiteitscontrole. Met 1 abonnement is het mogelijk om 2 fietsen te huren voor een periode van 24 uur.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...